'STOP STIGMATIZACIJI' / Udruga upozorava na diskriminaciju gejeva prilikom davanja krvi: 'Izloženi su riziku jednako kao sve promiskuitetne osobe'

Image
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Europska civilna inicijativa Zagreb uputila je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske Borisu Miloševiću u kojemu traže sastanak na temu ukidanja diskriminatornog odnosa Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu prema gej muškarcima u postupku potencijalnog darivanja krvi

21.1.2022.
14:02
Milan Sabic/PIXSELL
VOYO logo

Europska civilna inicijativa Zagreb uputila je otvoreno pismo potpredsjedniku Vlade Republike Hrvatske Borisu Miloševiću u kojemu traže sastanak.

U pismu koje potpisuje predsjednik Inicijative Ivan Zidarević, stoji da bi sastanak bio na temu ukidanja diskriminatornog odnosa Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu (HZTM) prema gej muškarcima u postupku potencijalnog darivanja krvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako tvrde, HZTM trajno isključuje muškarce homoseksualne orijentacije kao potencijalne darivatelje krvi, a smatraju kako je to u direktnoj suprotnosti s ustavnim vrijednostima i važećim zakonima koji se tiču ljudskih prava. Navode kako centri za transfuziju krvi u posljednje vrijeme pozivaju što veći broj građana da se odazove darivanju krvi diljem Hrvatske.

Jednaki kao i promiskuitetni heteroseksualci

"Homoseksualne osobe, jednako kao i heteroseksualne koje su promiskuitetne, izložene su riziku obolijevanja od raznih zaraznih bolesti te je neupitno da takve osobe treba spriječiti od darivanja krvi. S druge strane, homoseksualne i heteroseksualne osobe koje nisu promiskuitetne nisu izložene većem riziku od zaraznih bolesti. Zbog navedenog, nema niti jednog opravdanog razloga da se "sve muškarce koji su u životu imali seksualne odnose s drugim muškarcima" spriječi u potencijalnom darivanju krvi", napominju iz ove Inicijative.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju kako, uz Hrvatsku, samo još Litva, Rumunjska i Slovenija imaju trajnu zabranu darivanja krvi za homoseksualne muškarce od svih članica Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NE ZANIMA IH /

Gej parovi ponovo ostavljeni na cjedilu od strane ministarstva: Nije im pomogla ni odluka Ustavnog suda

Image
NE ZANIMA IH /

Gej parovi ponovo ostavljeni na cjedilu od strane ministarstva: Nije im pomogla ni odluka Ustavnog suda

Stigmatizacija gej osoba

Napominju i kako je u Hrvatskoj na snazi i Zakon o životnom partnerstvu, ali da je unatoč tomu HZTM i dalje "promovira stigmatizaciju gej muškaraca i istospolnih zajednica izlažući ih riziku od negativnih poruka".

S obzirom da se Milošević kao potpredsjednik Vlade bavi upravo pitanjima ljudskih prava, Europska civilna inicijativa zahtjeva sastanak s njim kako bi mu dostavili mišljenja pravnih stručnjaka, ali presudu Europskog suda, Direktivu Europskog parlamenta, mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije, ali i brojne druge dokumente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo