javljanje iz bruxellesa / Europarlamentarac Jakovčić o arbitražnom sporu: 'Slovenci su u velikoj ofenzivi, a naša je Vlada propustila povući brojne poteze'

'Ja očekujem da će naša vlada kontrolirati tu situaciju, nikakvi pojedinačni istupi nisu dobrodošli', rekao je između ostalog Ivan Jakovčić

8.1.2018.
18:48
VOYO logo

Dok hrvatski premijer Andrej Plenković najavljuje brzo rješavanje graničnog slovensko - hrvatskog spora, Slovenija pokreće diplomatsku akciju protiv Hrvatske u Briselu. Na aktivnu slovensku diplomaciju - šutnja iz Zagreba.

Iz Bruxellesa nam se javio bivši istarski župan i aktualni eurozastupnik Ivan Jakovčić, koji je prokomentirao cijelu situaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodine Jakovčiću, danas ste sigurno pratili posjet slovenskog predsjednika i lobiranje za Sloveniju oko arbitraže. Vi tvrdite da hrvatska vlada ne radi dovoljno, što bi trebala činiti? 

U svakom slučaju je evidentno da su Slovenci krenuli maksimalno ofenzivno u svoj lobi, njihovi eurozastupnici pišu pisma Junckeru i Tusku, Pahor radi svoj dio posla, mislim da mi na neki način smo u defenzivi što nije dobro. Mislim da smo u zadnjih godinu dana propustili poduzeti neke korake, bojim se da nemamo baš puno šanse za izlazak iz ove situacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzimate se da Hrvatska prihvati arbitražnu presudu kao kao temelj za dogovore, i da prizna, poglavito ribarima, da više nikad neće biti isto u Savudrijskoj Vali. Kad očekujete konkretan dogovor Zagreba i Ljubljane, može li se on ostvariti bez jačeg angažmana Bruxellesa? 

Mislim da je angažman Bruxellesa neophodan, mislim da Europska komisija faktor koji može pomoći u konačnom rješenju. Međutim, sve treba riješiti bilateralno, prvi put kad je arbitražna odluka objavljena odmah sam rekao da su ribari prva stvar koju moramo riješiti. Koliko god je nekoliko kvadratnih kilometara mora bitno, najbitniji su ipak ljudi, ja sam inzistirao na tome i nadam se da će se rješenje naći prije izbora u Sloveniji ove godine, jer bojim se da nakon tih izbora, ako premijer bude Židan koji je predsjednik socijaldemokrata, govori mnogo neistina što sam osobno vidio prilikom našeg rata za vino Teran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Braniteljske regate i slične akcije radikaliziraju ionako napetu situaciju oko granice. Treba li takve akcije spriječiti? 

Ja očekujem da će naša vlada kontrolirati tu situaciju, nikakvi pojedinačni istupi nisu dobrodošli, siguran sam da savudrijski ribari ni u kom slučaju ne žele da netko njima zagorčava život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu UK
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo