EU: / Počinju pregovori sa Srbijom!

Datum - najkasnije u januaru

28.6.2013.
13:38
VOYO logo

Evropski lideri odlučili su danas da otvore pristupne pregovore sa Srbijom, saopštio je na Twitteru Herman van Rompej.

https://twitter.com/euHvR/statuses/350571372839313408

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tekstu zaključka, kako javlja dopisnik RTS-a iz Brisela, izbačeno je da Evropski savet u decembru treba da odobri pregovarački okvir, prenosi Blic.

Rasprava lidera Unije o početku pregovora EU sa Srbijom počela je posle 12.30 časova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predlogu zaključaka o kojem su se izjašnjavali lideri EU navodi se da Evropski savet prihvata preporuku Saveta Ministara da otvori pregovore o članstvu sa Srbijom najkasnije u januaru 2014.

Prethodno, Ministarski savet EU bi trebalo da usvoji okvir za pregovore, koji treba da potvrde šefovi Vlada i država EU na decembarskom samitu posvećenom proširenju Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekivalo se da će lideri EU raspravljati o predloženim zaključcima pre usvajanja, gde su moguće još neke manje promene u formulaciji.

"Zeleno svetlo" za otvaranje pregovora juče je dao nemački savezni parlament.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bundestag je usvojio deklaraciju koja predviđa da prva pristupna konferencija između Srbije i EU može biti održana u januaru 2014, nakon što Savet ministara EU konstatuje, a Evropski savet, odnosno lideri EU, potvrde "potpuno i trajno sprovođenje preuzetih obaveza" koje proističu iz sporazuma Beograda i Prištine.

Nemačka je tokom današnjeg sastanka zadržala stav da pre pristupne konferencije u januaru usledi provera implementacije briselskog sporazuma Beograda i Prištine, javlja B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Finske Jurki Katainen izjavio je uoči sastanka, da će tema biti proširenje EU, a upitan kakve odluke očekuje on je napomenuo da su ministri već doneli odluke i da će se tim putem nastaviti. Katainen je rekao i da ne očekuje da današnji sastanak dugo traje.

- Sve najveće stvari smo završili juče, sada ćemo se fokusirati na preostale teme poput proširenja. Nismo do sada imali puno vremena da razgovaramo o proširenju - naveo je Katainen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo