GRADONAČELNICI TRAŽE PROMJENE / Eskaliralo nasilje među taksistima u jadranskim biserima: 'Dolaze odsvuda. Ovo je nemoguće izdržati'

Gradonačelnici Splita i Dubrovnika traže izmjene zakona o taksi prijevozu

15.7.2019.
21:05
VOYO logo

Liberalizacija taksi tržišta nije donijela ništa dobro ni Splitu ni Dubrovniku, kažu gradonačelnici tih gradova. Smatraju da je tri tisuće taksi vozila u njihovim gradovima jednostavno previše - i od Vlade traže izmjene zakona koje bi gradovima pod zaštitom UNESCO-a omogućilo da sami određuju broj taksi dozvola koje će izdati.

Neredu i gužvi na splitskim ulicama doprinijeli su i brojni taksiji. Profesionalni vozači žale se na nelojalnu konkurenciju koja stiže iz drugih gradova i uzima im posao. "Ljudi se bave mišlju da uopće ne taksiraju, da prodaju aute, da rade bilo koji drugi posao jer ovo se ne isplati ovo je nemoguće izdržati. Taksisti dolaze iz cijele Hrvatske", kaže splitski taksist Šime Čarina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do situacije da svatko radi što hoće"

Scene tučnjave taksista sve su učestalije na splitskim ulicama. Prevelika konkurencija dovela je do eskalacije nasilje, ali i otežala kontrolu tko sve pruža taksi usluge. "Mi smo od početka ukazivali na ovo što će se dogoditi i jednostavno došlo je do situacije da svatko radi što hoće", kazao je Milivoj Topić, predsjednik Ceha prijevoznika Grada Splita. 

Gradovi Split i Dubrovnik tražit će izmjene zakona o liberalizaciji taksi tržišta i pokušati smanjiti njihov broj. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, prošli tjedan smo imali smrtni slučaj kao posljedicu umora, nekoncentracije i potpunog izostanka školovanja. Pazite, taksisti su školovani, imaju svoje obrazovanje, a danas smo s ovom liberalizacijom došli da vi nakon posla sjednete u auto i nudite taksi usluge", kazao je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. 

"Nijedan zakon nije nepromjenjiv"

Za Split je dodaju optimalan broj taksija 650, a za Dubrovnik 500. "Možete mislite kad pređete s 225 na 3000 tisuće. Nikad nismo imali kombi taksi vozila, sad ih je 140. To je jednostavno nešto što je izašlo izvan kontrole", kaže dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa željama UNESCO-ovih gradova upoznat je i ministar Butković. "Nijedan zakon nije nepromjenjiv, ako donese bolje rješenje za neki problem. Sjest ćemo iza godišnjih odmora, ima vremena", kazao je Butković.

A do tada gužve na prometnicama Splita i Dubrovnika treba izdržati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo