nižu se reakcije / Esih o oslobođenju Zagreba: 'Danas je obljetnica pada grada i tragičan dan hrvatske povijesti'

Image
Foto: Duško Jaramaz/Pixsell/Facebook

Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, smatra Esih

8.5.2019.
14:54
Duško Jaramaz/Pixsell/Facebook
VOYO logo

Premda je danas obljetnica oslobođenja Zagreba od fašizma, Bruna Esih ima potpuno drukčiji pogled na to.

"Obljetnica pada Zagreba: tragičan dan hrvatske povijesti", naslov je Brunina statusa  na Facebooku. U nastavku je napisala:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Danas, 8. svibnja, obljetnica je ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb. Događaj je to koji simbolizira pokolje i pljačku, a jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira „narodni jezik“; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto „Lijepe naše“, na radiju se izvodi „Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...“ Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom!", napisala je Esih na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona ponosno nosi svoje ustaštvo"

Njezin status ubrzo je komentirala predsjednica Starta Dalija Orešković nazvavši ga sramotnim.

"Za Brunu Esih slom NDH je "tragičan dan hrvatske povijesti". Ona ponosno nosi svoje ustaštvo. Sramota."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) poručio je u srijedu kako bi se o statusu zastupnice Brune Esih (NRH) na Facebooku naslovljenom "Obljetnica pada Zagreba - tragičan dan hrvatske povijesti" morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a, s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

"Nije problem u Esih, ona je svoje stajalište više-manje javno izražavala, no ona je bila posebna izaslanica predsjednice Republike pa bih volio čuti predsjedničino mišljenje o njezinoj izjavi, u Sabor je ušla na listi HDZ-a, na koju ju je stavio predsjednik stranke Andrej Plenković, pa bih htio čuti i njegovo mišljenje", rekao je Bauk u Hrvatskom saboru u vremenu rezerviranom za slobodne teme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Očekujemo sljedeće godine da se 10. travnja iz usta Esih konačno okarakterizira kao oslobođenje Zagreba pa da se taj krug konačno zatvori", dodao je Bauk.

Građanima je čestitao Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibnja, kojim se obilježava dan kada su 1945. partizani ušli u glavni grad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

HNS: Jedini pad 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) nazvala je sramotnom izjavu u kojoj je predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih na svojoj Facebook stranici navela da 8. svibnja predstavlja "obljetnicu pada Zagreba i tragičan dan hrvatske povijesti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zauzima za otvoreno i tolerantno društvo, to najstrože osuđujemo", rekao je glasnogovornik HNS-a Maro Alavanja, reagirajući na izjavu Esih o 74. obljetnici oslobođenja Zagreba od fašizma. 

Prema njegovim riječima, jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebno je skandalozno što se gospođa kandidira na izborima za Europski parlament, u kojem bi, pretpostavljam, promovirala fašizam? To je krajnje sramotno", zaključio je Alavanja.

Možemo, Nova ljevica i ORaH: Antifašisti Europe, ujedinimo se!

U povodu obilježavanja 74. obljetnice oslobođenja Zagreba od fašističke okupacije, kandidati koalicije za EU izbore - Možemo!, Nove ljevice i ORaH-a izvjesili su na pješački Savski most transparent s porukom "Antifašisti Europe, ujedinimo se" te građanima poručili kako se, unatoč trendovima nove fašizacije, ne smije odustati od stvaranja Europe za sve ljude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iznimno je važno označiti Dan grada Zagreba koji je označio zatvaranje jedne, možda najsramotnije stranice u hrvatskoj povijesti, a to je Nezavisna Država Hrvatska", istaknula je Rada Borić iz Nove ljevice u srijedu na konferenciji za medije. 

Podsjetivši da je sutra Dan Europe, "dan koji je označio kraj fašističkog terora u Europi", izrazila je žaljenje jer se, kako kaže, danas može svjedočiti relativiziranju hrvatske prošlosti, ali i znakovima pravoga fašizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navela je riječi talijanskog romanopisaca Umberta Eca koji je pobrojio 14 obilježja fašizma, a prvi znak jednog fašističkog pokreta upravo je strah od drukčijih, naglasila je Borić.

Kao primjer fašizma spomenula je skinheadse "koji po cijeloj Europi djeluju protiv Roma", ali i navijače u Hrvatskoj koji ne navijaju nego pozivaju na linč drugih i drukčijih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo se zabrinuti zbog kulta nacije i tradicionalizma koji osobito zadire u ženska ljudska prava, zbog prijezira prema slabijima i sličnim pokazateljima fašizma. Političke opcije u nezadovoljstvu socijalno deprivilegiranih građana pronalaze teren za jačanje fašizma. Stoga, treba pokazati da Europa može biti drukčija i mora biti Europa jednakih", naglasila je.

Sandra Benčić iz Političke platforme Možemo! dodala je da hrvatski narod, koji često puno priča o povijesti, od povijesti mora i učiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetila na riječi predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija, koji je na obilježavanju Dana sjećanja u talijanskoj Basovizzi rekao "Živjela talijanska Istra i Dalmacija!", ocijenivši da su takve izjave potaknute slavljenjem ustaštva u Hrvatskoj. Pozvala je sve političare da se klone ustaških simbola jer time provociraju izjave poput Tajanijeve.

"Hrvatska ima ljude koji se uvijek protive fašizmu. Otpor fašizmu i danas i sutra", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorivši da se danas ponovno traže slabiji kako bi se na njih svalila krivnja za sve društvene probleme, predsjednik ORaH-a Zorislav Antun Petrović naglasio je da je potrebno spriječiti nastanak novih oblika fašizma koji su sve prisutniji u  pojedinim zemljama članicama EU-a. 

"Mi ćemo svakako nastojati da Hrvatska bude pozitivan primjer odnosa prema dukčijima i slabijima", poručio je Petrović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo