PRIČA O USPJEHU / Ericsson Nikola Tesla proslavio 70 godina rada: 'Što se tiče mobilnih mreža, i dalje smo predvodnik'

Surađuju s više od 150 tvrtki, najviše u Europi. Postali su pravi telekomunikacijski div

7.11.2019.
22:39
VOYO logo

Impresivnim skupom u prepunoj zagrebačkoj Areni susjedi s kojima RTL dijeli zgradu na Trešnjevci proslavili su 70 godina rada. Riječ je, naravno, o kompaniji Ericsson Nikola Tesla, jednoj od rijetkih u Hrvatskoj koja je uspjela preživjeti toliko dugo.

I ne samo da su preživjeli, hrvatski Ericcson je i jedna od vodećih svjetskih tvrtki u informatičkim i telekomunikacijskim tehnologijama. Na velikoj proslavi u Areni bili su gotovo svi njihovi radnici, poslovni partneri, ali i politički vrh predvođen predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Telefonske su veze živčani sustav države." Tom je porukom davne 1959. s radom krenula tvrtka za održavanje telegrafa i telefona. I 70 godina poslije 40 posto svjetskog mobilnog prometa prolazi kroz Ericssonove mreže. Broj radnika se sa 113 povećao na više od tri tisuće, žice su zamijenili softveri, a budućnost nikad nije bila bliža.

"Dobrodošli u showroom Ericsson Nikola Tesla u kojem pokazujemo Internet stvari, 5G i druge najnovije tehnologije kojima se koristimo kako bismo demonstrirali projekte koje radimo u Hrvatskoj, ali i u svijetu", rekla je BarbaraPavelićGrbić, voditeljica mrežnih rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Grabar-Kitarović o svom suprugu: 'Prepoznaješ li ovog mladog gospodina? Ja ne, ne viđam ga toliko'

Image

Grabar-Kitarović o svom suprugu: 'Prepoznaješ li ovog mladog gospodina? Ja ne, ne viđam ga toliko'

U Ericssonu ćete pronaći sve - od 3D modela, umjetne inteligencije, dronova i pametnih gradova. Primjerice, u Ericssonu je robot koji prolazi kroz tvornicu u skladištu i prikuplja narudžbe s interneta.

Sustav pametnog grada upozorava vozače na brzinu, pali i gasi javnu rasvjetu, a ako se parkirate na krivo mjesto - kazna slijedi odmah. U sobi pokraj, prava je mala radionica iz koje se može čuti 3D printer. Djelatnici su si čak s pomoću njega "isprintali" nešto čime si olakšavaju ispijanje kave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nosač kava. Stavite pet kava i donesete. Ne morate imati pet ruku, svi kolege su zadovoljni", kazao je integrator sustava Damir Tomić.

A na kavu i "ćakulu" savršeno se prilagodio Mark Bervanakis, voditelj projekata za kupce, koji je stigao iz Australije prije 15 godina i jedan je od brojnih stranaca koji rade u Ericssonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mislim da je upravo raznolikost i kultura nalaženja i ispijanja kave to nešto što ne želim da se promijeni. I to mi nedostaje kad posjećujem druge Ericssonove tvrtke."

Surađuju s više od 150 tvrtki, najviše u Europi. Postali su pravi telekomunikacijski div.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja bih rekao da je Ericsson, što se tiče mobilnih mreža, i dalje predvodnik. Da, borimo se na svjetskom tržištu s Huaweijem ali, recimo, po tome koliko je novih mreža prodano, tu smo vodeći", mišljenja je direktor istraživanja Darko Huljenić.

U ovih 70 godina kroz tvrtku je prošlo 20.000 zaposlenika, 1990. su pustili u promet prvu javnu mobilnu telefonsku mrežu u Hrvatskoj. Danas, vođeni inovacijama i kreacijama spajaju ljude nevidljivim telekomunikacijskim strunama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike