DETALJI PROTOKOLA / Erdogan stiže u Hrvatsku, Zagreb se već danima priprema, ali pravi spektakl je u Sisku: 'Ovako nešto grad još nije vidio'

U glavnom gradu već vlada kaos na prometnicama. Policijske trake i posebna regulacija prometa su do četvrtka u 22 sata. Zabranjeno je parkiranja vozila na označenim mjestima. 'Emocije su stvarno posebne. Tu je emocija i uzbuđenja i ushićenja i napetosti koja se može rezati u zraku', rekao je sisački imam

6.9.2022.
20:51
VOYO logo

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan stigao je u Bosnu i Hercegovinu. Uz vojne počasti dočekan je ispred Predsjedništva BiH i sastao se s trojicom članova.  Sutra putuje u Srbiju, a nakon toga stiže u Hrvatsku. Osim službenog dijela posjeta, Erdogan će, šest godina nakon polaganja kamena temeljca, otvoriti  Islamski kulturni centar u Sisku.

"Emocije su stvarno posebne. Tu je emocija i uzbuđenja i ushićenja i napetosti koja se može rezati u zraku", kazao je za RTL Alem ef. Crnkić, sisački imam. Molitveni prostor prostire se na 500-tinjak četvornih metara. Njegova vrata ostaju zatvorena sve dok ne dođe turski predsjednik i svečano ih otvori. Uz muftiju, dočekat će ga i sisački imam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi taj dan ćemo vjerojatno u sklopu našeg gostoprimstva predsjedniku Republike Turske poslužiti tradicionalni turski čaj koji su prethodno priprema iz posebnih turskih čajnika i malih šalica. Uvijek se turski čaj pije uz zalogajčiće turske baklave", kazao je imam Crnkić. Vjernici su pratili iz dana u dan kako se gradio centar i džamija. Za vikend će vrata biti otvorena svima - bez službenih ceremonija.

Image
PRIPREMITE ŽIVCE /

U Zagreb stiže Erdogan, a s njime prometni kaos: Ove ulice izbjegavajte velikih blokada, a dizat će se i auti

Image
PRIPREMITE ŽIVCE /

U Zagreb stiže Erdogan, a s njime prometni kaos: Ove ulice izbjegavajte velikih blokada, a dizat će se i auti

'Očekuje se nešto što Sisak još nije vidio'

"Doći ću, naravno. Nakon potresa morali smo se preseliti jer nam je zgrada crvena naljepnica, pa smo čak uzeli godišnji da dođemo", kazala je Siščanka Sara Zulić Mehinović."Dolaze svi vjernici iz regije i šire. Stvarno očekuje se događaj kakvom Sisak još nije svjedočio - ovo je stvarno nešto veliko", kazao je Siščanin Armin Mehinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedočit će i velikim mjerama osiguranja. U glavnom gradu već vlada kaos na prometnicama. Policijske trake i posebna regulacija prometa su do četvrtka u 22 sata. Zabranjeno je parkiranja vozila na označenim mjestima. U Hrvatsku stiže i prva dama Turske Emine Erdogan koja će se sastati sa Sanjom Musić Milanović prije podne, a onda ide u Sisak.

"Damski program je sastavni dio u ovim prigodama. Mi smo jučer imali završne konzultacije. Znate da su sastavni dio naših kulturoloških i konvencionalnih običaja da dodijelimo neki poseban buket cvijeća, aranžman", objasnio je imam Crnkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo