EPPO U AKCIJI / Uhićen trojac zbog subvencijske prijevare: Lažirali dokumentaciju da bi dobili sredstva iz Fondova

Image
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Troje od četvero osumnjičenika uhićeno je jučer na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskom upravom međimurskom

28.3.2024.
11:10
Goran Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava. Troje od četvero osumnjičenika uhićeno je jučer na zahtjev EPPO-a, nakon istražnih radnji provedenih u suradnji s Policijskom upravom međimurskom, priopćili su iz EPPO-a.

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici u razdoblju od 2019. do 2020. godine u tri navrata počinili subvencijske prijevare u vezi s dobivanjem financijskih potpora malom i srednjem poduzetništvu financiranih iz Europskog strukturnog i investicijskog fonda (ESIF) – konkretno, tri kredita iz Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF), uključujući i kredit za pokrivanje gubitaka uzrokovanih Covidom-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NAPETO ZBOG AFERE GEODEZIJE /

EPPO potvrdio da je dobio dopis USKOK-a oko Geodezije i poručio: 'Ovo ne planiramo'

Image
NAPETO ZBOG AFERE GEODEZIJE /

EPPO potvrdio da je dobio dopis USKOK-a oko Geodezije i poručio: 'Ovo ne planiramo'

Istragom je također utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su osumnjičenici osnovali lanac tvrtki u njihovom vlasništvu i pod njihovom upravom, kako bi prikazali da imaju pravo na financijsku potporu za malo i srednje poduzetništvo. Tako su prezentirali krivotvorene investicijske planove, fakture za nepostojeće transakcije, kao i potpuno nepouzdane korporativne bilance koje su pokazivale uspješno poslovanje.

Analizom novčanog tijeka društava utvrđeno je da dobiveni krediti nisu iskorišteni za prikazane namjene, već su ih okrivljenici podigli s poslovnih računa u roku od 24 sata nakon dobivanja. Opisanom prijevarnom aktivnosti prouzročena je štetu u iznosu od 197 281 eura budući da zajmovi nisu vraćeni niti je njihova naplata moguća iz sredstava osiguranja, priopćio je EPPO.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Najgori u Europi su Hrvati: Zivkaju EPPO i cinkaju ministre, dekane, ma koga stignu. Sram vas bilo!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo