EPIDEMIJA PRED KOJOM SE ZATVARAJU OČI: / 'Za vikend mu očistim kosu, već prvi dan se iz škole vrati s mutantima'

Image
Foto: Flickr, San Martin Gilles
16.12.2016.
8:18
Flickr, San Martin Gilles
VOYO logo

Ravnatelji osnovnih škola, kako piše Glas Slavonije ovom problemu pristupaju odgovorno pa su o pojavi ušiju obavijestili sve učenike i roditelje, neki se prave da problem ne postoji.

'Čini mi se da škole ignoriraju taj problem, jer u školi mog sina to traje već mjesec dana. Za vikend mu očistim kosu od ušiju, a u ponedjeljak se vrati kući iz škole s novima, crnohumorno bih mogla reći s “mutantima od ušiju”. Ponovno mu očistim kosu od ušiju, ode dijete ujutro u školu čiste, mirisne, oprane i očišćene kose, a kad se u 14 sati vrati kući, po glavi mu hodaju uši. I tako iz dana u dan cijeloga mjeseca', rekla je očajna majka jednog osnovnoškolca za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nema ušiju'

Dodaje kako je u osnovnu školu koju pohađa njezin sin došla medicinska sestra koja je, kako tvrdi ova majka, pregledala djecu bez češlja i zaključila da ušiju nema, dok s druge strane prof. dr. sc. Josip Milas, prim. dr. med., specijalist epidemiologije, voditelj Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, kaže kako im stižu dojave s terena, odnosno iz škola, da ušiju ima.

'Mi kao epidemiolzi preventivci pokušavamo dati upute ravnateljima i nastavnicima kako da postupe, jer se u ovom slučaju najčešće radi o neodgovornosti pojedinih roditelja. Ušljivost je još uvijek stigmatizirana, no o tome treba početi otvoreno razgovarati. Ušljivost se pojavljuje, u pravilu, kod djece nižeg socioekonomskog statusa. No, nije to problem, problem je što roditelji te djece ne poduzimaju mjere da ušljivost zaustave pa su ona prenositelji ušiju', kaže dr. Milas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neodgovorni roditelji

Djeca oboljela od ovih malenih nametnika nisu ništa kriva. Na školama je, odnosno njihovim ravnateljima, da poduzmu mjere prema neodgovornim roditeljima, odnosno obavijestiti o tome Centar za socijalnu skrb i vidjeti u kakvim uvjetima djeca žive i u čemu je problem da ih roditelji ne očiste od ušiju, napominje dr. Milas.

'Nisam siguran da je rješenje zabraniti djeci koja imaju uši dolazak u školu, ali tu bi se trebala uključiti i neka školska inspekcija, uz Centar za socijalni skrb pa da se problem riješi', zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo