Epidemija mišje groznice tek dolazi

Stanje s mišjom groznicom, kojom se zarazilo više desetaka Zagrepčana, zasad se smirilo, a prema najavama liječnika prava epidemija dolazi s toplijim danima.

6.3.2012.
10:53
VOYO logo

Nakon boravka na Sljemenu u zagrebačku Kliniku za zarazne bolesti Dr. Fran Mihaljević javilo se 20-ak osoba sa simptomima mišje groznice. U razgovoru s ravnateljem Klinike, profesorom Ilijom Kuzmanom, doznajemo kako u posljednja četiri dana nisu zaprimili niti jednog pacijenta sa simptomima mišje groznice.

Ravnatelj Kuzman rekao nam je kako niti jedan od 20-ak pacijenata nije bio životno ugrožen, ali ističe da je bilo slučajeva otkazivanja bubrega. Srećom, svi zaraženi se dobro oporavljaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Te osobe zarazile su se u neobično doba godine jer se mišja groznica obično javlja u proljeće i tijekom ljeta'', poručio je ravnatelj Kuzman, čime je ujedno najavio da epidemija mišje groznice tek dolazi.

Podsjetimo, mišja groznica je praćena povišenom tjelesnom temperaturom, oštećenjem rada bubrega te drugim smetnjama zbog kojih je potrebno kliničko liječenje. Zarazu šire šumski glodavci izravnim dodirom s čovjekom ili putem izlučevina. Zaraza je također moguća i putem udisanja prašine iz prostora u kojem su prijenosnici boravili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo