'Neistinite informacije' / Stigla reakcija ENNA grupe na napise o spalionici otpada u Kutini

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Iz ENNA grupe navode kako javnost nije bila isključena iz rasprava o projektu te da im je bio omogućen uvid u sve važnije odluke povezane s projektom

8.3.2024.
19:11
Luka Stanzl/PIXSELL
VOYO logo

ENNA grupa oglasila se u vezi tvrdnji da se u Kutini gradi spalionica otpada.

U priopćenju navode da Eko reci park nije spalionica otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa pojašnjavaju: "Eko reci park je postrojenje koje se sastoji od tri tehnološki povezane cjeline: sortirnice plastične ambalaže, pogona za reciklažu tj. proizvodnju plastičnih reciklata i kogeneracijskog postrojenja u kojem će se proizvoditi toplinska i električna energija potrebne za rad ERP-a. Navedeno kogeneracijsko postrojenje objedinjuje najbolje raspoložive tehnologije, trenutno dostupne na tržištu, a slična postrojenja postoje i uspješno rade u nizu EU zemalja koje su predvodnice u visokim standardima zaštite okoliša,  poput Švicarske, Finske, Austrije, Danske.  ERP predstavlja ulaganje od  220 milijuna eura i zapošljavao bi 200 ljudi, mahom inženjera i tehnologa te visokokvalificiranog operativnog osoblja. "

Također, ističu kako javnost nije bila isključena iz rasprava o projektu te da im je bio omogućen uvid u sve važnije odluke povezane s projektom, počevši od izmjene prostornih planova pa do postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš. Naglašavaju kako je sve dokumentirano, a dokumenti su javno dostupni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'prijetnja svima' /

Vujnovac gradi spalionicu otpada u Kutini. Građani bijesni: 'Nema šanse. Borit ćemo se'

Image
'prijetnja svima' /

Vujnovac gradi spalionicu otpada u Kutini. Građani bijesni: 'Nema šanse. Borit ćemo se'

"U konačnici, javnost je bila aktivno uključena tijekom postupka javne rasprave u okviru postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš (koja je trajala od 11. kolovoza do 11. rujna 2021.g.) te je na sve pristigle primjedbe/pitanja/komentare stručno odgovoreno, a temeljem dijela primjedbi sama studija je izmijenjena i dorađena. U raspravi je svoje primjedbe dalo 13 subjekata, a sastavni dio rasprave postala je i peticija građana koji se protive projektu Eko reci park. Građani su također imali mogućnost iznositi svoje primjedbe na javno objavljene dokumente u postupku njihove izrade", poručili su iz ENNA grupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo