Elektrodom će pokušati oživjeti mladog vojnika

Zahvat kojim su zagrebački liječnici 18-godišnjeg Splićanina, nakon što je dva mjeseca bio u komatoznom stanju, vratili u život, već je poznata i u međunarodnim stručnim krugovima.

2.5.2011.
12:19
VOYO logo

Medicinsku senzaciju, zahvat o kojem smo već pisali izveli su neurolog i neurofiziolog prof. Vedran Deletis i neurokirurg prof. Darko Chudy te u život vratili mladića iz Splita Josipa Kokezu .

"Prof. Marwan Hariz, jedan od najpoznatijih neurokirurga stereotaktičara u svijetu, iz bolnice za neurologiju i neurokirurgiju Queen Square u Londonu, koji je i moj učitelj i kolega, jako se zainteresirao za naše rezultate te mi izrazio veliku podršku", rekao je prof. Chudy.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Profesoru Harizu poslat će uskoro i prvi "draft" rada o tome kako je dubokom mozgovnom stimulacijom uz pomoć neurostimulatora Josipu probuđena svijest nakon dva mjeseca vegetiranja.

Josip je danas samostalan mladić kojega još čeka učenje govora i rehabilitacija u finoj motorici, a liječnici vjeruju da će on biti isti mladić kao i prije incidenta sa zastojem rada srca i hipoksijom mozga. Josipov drugi život bit će ove godine i među glavnim stručnim temama na neurokirurškim kongresima u Italiji i u Seattleu u SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Može li rana ugradnja elektrode u mozak, u jezgru odgovornu za svijest, ući u medicinu kao uobičajena klinička metoda ili barem realna nada za tretiranje bolesnika kojima se iz raznih razloga život pretvori u vegetiranje?

Još je rano takvo što tvrditi, ali nakon dojmljivog Josipova oporavka prof. Chudy i prof. Deletis isti su postupak primijenili kod još dva pacijenta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pripremi za zahvat je i mladi vojnik, preslikani Josipov medicinski slučaj.

"Duboka mozgovna stimulacija posljednjih je desetak godina iznimno obećavajuća mogućnost liječenja kod mnogih neuroloških bolesti. Elektroda u parafascikularnoj jezgri u talamusu, u središtu mozga, Josipu je očito pomogla jer je prekinula abnormalno kruženje živčanih impulsa u mreži neurona. Jednostvano rečeno, kao da je učinjeno resetiranje mozga. Svijest koja je bila zakočena neurostimulator je probudio", komentirao je hrvatski neuroznanstvenik akademik Ivica Kostović. Bilo je, napominje, hrabro, ali i logično metodu primijeniti kod pacijenta nakon što je prof. Deletis utvrdio da biološka podloga nije uništena, odnosno da nema ireverzibilnih oštećenja kritičnih struktura mozga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Metoda još eksperiment

"Jer, neuroni koji su posve uništeni, 'ubijeni', više se ne mogu stvoriti, ali oštećeni neuroni mogu se oporaviti i vratiti u funkciju. S ugradnjom elektrode u mozak prof. Chudy ima doista puno iskustva, ali je sama metoda još eksperimentalna i ne može se isključiti da je oporavak mladog pacijenta iz vegetiranja individualan rezultat duboke mozgovne stimulacije. Za konkretnije i dalekosežnije zaključke nužan je, naravno, veći broj pacijenata s istom dijagnozom i istim načinom tretiranja", kaže akademik Kostović.

Vezani članak:

arti-201104300019006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo