MASOVNE GROBNICE U SAVSKOJ: / Ministarstvo javilo: Pronađeni su ostaci najmanje 25 osoba iz Drugog svjetskog rata

Image
Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice.

1.8.2018.
13:03
Ministarstvo hrvatskih branitelja
VOYO logo

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, uz sudjelovanje drugih nadležnih institucija, u razdoblju od 16. do 27. srpnja koordinirala je i provela postupak terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije u Zagrebu na lokaciji u Savskoj ulici 77 zbog saznanja da bi se ondje mogli nalaziti posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Završene aktivnosti samo su nastavak prije provedenih terenskih istraživanja cadaver psima i georadarom. Terenska istraživanja provedena su temeljem prikupljenih saznanja te Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja - ističe se u priopćenju objavljenom na mrežnim stranicama Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad ekshumirani ostaci najmanje 25 osoba

Imajući u vidu sve prethodno prikupljene podatke i saznanja te rezultate provedenih inicijalnih terenskih istraživanja kao i opsežnost i složenost obrade velike površine samog terena, predviđeno je nekoliko faza rada. Tijekom prve faze lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka u tri grobne jame. Zasad su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice. Pregledano je ukupno oko 2800 metara kvadratnih terena.

Na samoj lokaciji, kroz razgovor s građanima koji su nudili svoju pomoć te informacije s kojima raspolažu o događajima tog vremena, prikupljena su vrijedna saznanja koja će Ministarstvu biti od koristi prilikom daljnjih aktivnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavljaju terenska istraživanja u Savskoj

Posmrtni ostaci ekshumirani tijekom ovih terenskih istraživanja bit će otpremljeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu te pripreme za dostojno i trajno zbrinjavanje, odnosno pokop posmrtnih ostataka.

Uprava za zatočene i nestale nastavlja aktivnu pripremu za sljedeću fazu tj. nastavak terenskih istraživanja na tom području. Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvalilo je svim nadležnim sudionicima uključenima u proces istraživanja te najavilo da će izvijestiti javnost o daljnjim planiranim aktivnostima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo