EKONOMSKI STRUČNJACI O AGROKORU: / 'Ovo je zadnji veliki test za naciju - hoće li biti razbijen i prodan ili spašen?'

Image
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Vladin izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak danas je predstavio konačno izvješće revizije koju je provela revizorska kuća Price Waterhourse Coopers d.o.o.

10.10.2017.
7:47
Marko Lukunic/PIXSELL
VOYO logo

FINANCIJSKE DUBIOZE I RAČUNOVODSTVENE AKROBACIJE IVICE TODORIĆA: 10 najbitnijih otkrića nakon češljanja poslovanja Agrokora

Image
FINANCIJSKE DUBIOZE I RAČUNOVODSTVENE AKROBACIJE IVICE TODORIĆA: /

10 najbitnijih otkrića nakon češljanja poslovanja Agrokora

Image
FINANCIJSKE DUBIOZE I RAČUNOVODSTVENE AKROBACIJE IVICE TODORIĆA: /

10 najbitnijih otkrića nakon češljanja poslovanja Agrokora

Novoobjavljeno izvješće sasvim sigurno će biti tema o kojoj će se još danima govoriti, a Neven Vidaković iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta kazao je kako je pred nama pitanje - što ćemo mi sada kao država napraviti kojeg je nazvao paradoksalnim.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Možemo ili gledati unazad i onda jednostavno provesti pet, deset godina po sudovima, saborskim povjerenstvima i slično, tražiti što je sve bilo pogrešno. Ili se možemo ujediniti kao nacija i reći - idemo ovo pogledati unaprijed i vidjeti što ćemo s Agrokorom', kazao je u HRT-ovoj emisiji Tema dana Neven Vidaković iz Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta.

Smatra da bi Agrokor trebao ostati jedno poduzeće te kako je jedna od važnih odluka koju sada treba donijeti - odlučiti hoće li Agrokor biti spašen nekakvim financijskim mehanizmima, ili ga se može "razbiti" i prodati. Dodaje da strateški plan može biti usmjeren "na konstrukciju ili destrukciju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ekonomske perspektive, Todorić je bio "zadnji veliki tajkun" iz tzv. procesa tranzicije, kazao je Vidaković.

'Ovo je možda zadnji veliki test za naciju, da sami sebi dokažemo da znamo i možemo, kazao je, upozorivši da su brojke vezane za Agrokor "izrazito ozbiljne". Ali isto tako, Ramljak je rekao da sada poduzeće posluje normalno. Treba vidjeti što učiniti kako bi se poslovanje nastavilo uspješno, ako je to moguće', poručio je te dodao kako budućnost Agrokora vidi u nagodbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kakve su potrebe vjerovnika?

S njegovim se mišljenjem ne slaže Danko Sučević, revizor i stručnjak za krizni menadžment koji smatra

'Morate znati da o nagodbi ustvari odlučuje vijeće vjerovnika koje čine najveći vjerovnici. Po nekakvim informacijama samo ti vjerovnici, samo ti predstavnici najvećih vjerovnika će sami biti u stanju doći do potrebne većine. Vjerojatno će među njima biti i Sberbanka i Knighthead Capital, koliko je njima u interesu da se dogovore ili ne, to je drugo pitanje. Ali slažem se s gospodinom Vidakovićem da je pretvaranje potraživanja u kapital, odnosno dokapitalizacija, bilo pojedinih društava, bilo koncerna, put kojim će vjerojatno ići', kazao je Sučević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom se osvrnuo na navode povjerenika Ramljak i ministrice Dalić koji još uvijek stoje pri onome da se 'nikome neće ništa otpisati'. Smatra da je jedini način da se nikome ništa ne otpiše da se potraživanja pretvore u kapital.

'U tom slučaju vi za milijun svojih potraživanja od Agrokora dobijete dionice u vrijednosti od milijun. E sad, to ste dobili danas, koliko će taj milijun sutra vrijediti na nekakvoj burzi, pitanje je', kazao je Sučević za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo