i to zbog digitalizacije? / Ekonomski fakultet skoro poduplao cijene upisnine i nisu jedini. Studenti: 'Neopravdani trošak'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Naknada je bila 26 eura, a sada je to 53 eura, odnosno skoro 400 kuna. S fakulteta kažu da naknadu nisu dizali 10 godina, a da se kroz naknadu sada dobiva i pristup mnogim uslugama, kao što su digitalni udžbenici

30.8.2023.
11:30
Robert Anic/PIXSELL
VOYO logo

Naša nam se čitateljica požalila da se cijena upisnine na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (EFZG) ove godine povećala za 100 posto u odnosu na lani.

"Do sada je naknada za upis iznosila 26 eura (200 kuna), a sada je to 53 eura, odnosno skoro 400 kuna. Zašto su podigli toliko cijene i bogate li se na nama, jadnim studnetima, s obzirom na to da sam gotovo sigurna da se taj upis obavi preko nekoliko klikova na računalu?", nezadovoljno je komentirala naša čitateljica, inače studentica na spomenutom fakultetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitali smo fakultet što se dogodilo s cijenom. Iz Komunikacijskog ureda Ekonomskog fakulteta navode da se cijena nije godinama mijenjala.

"Troškovi upisa su povećani po prvi puta u više od 10 godina, s time da je školarina i dalje nepromijenjena.", odgovorili su iz Komunikacijskog ureda EFZG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao razlog poskupljenja navode digitalizaciju.

Image
PITALI SMO VAS /

Pokušao je, ali nije prošlo. Banožić se nije povukao od zvanja zbog pritisaka na fakultet već zbog Plenkovića?

Image
PITALI SMO VAS /

Pokušao je, ali nije prošlo. Banožić se nije povukao od zvanja zbog pritisaka na fakultet već zbog Plenkovića?

"Napominjemo da trošak upisa sada uključuje i pristup brojnim uslugama koje prije nisu bile uključene, poput pristupa digitalnim udžbenicima u digitalnoj knjižnici, pristup Google licencama, pristup Repozitoriju radova i slično", dodaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu da tako njihovi studenti imaju značajno niže troškove jer imaju pristup značajnom dijelu ispitne literature bez naknade u digitalnoj knjižnici.

"Na ovaj način su troškovi za studente ukupno niži, a fakultet će i dalje moći pružati najkvalitetnije obrazovanje na dobrobit naših studenata", zaključuju iz EFZG-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogi studenti ljuti

Ipak, studenti nisu zadovoljni ovom promjenom. Pitali smo neke od njih za mišljenje, a studentica O.Ć. također je bila iznenađena da postoji novi cjenik upisnina.

"Nisam vidjela obavijest o povećanju cijene upisnine na fakultetu, a i ako su je objavili, to je vjerojatno na stranici faksa od koje ne dolaze obavijesti, pa naravno, ne gledam stalno stranicu, a takve se vijesti obično sporije šire baš zbog toga", kaže nam studentica O.Ć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaje da smatra da cijena nije opravdana, ali da razumije nešto višu cijenu za upis u prvu godinu kada se dobiju i pojedini materijali, pa i udžbenik potreban za studij.

Ljuta nije samo ona, nego i druge kolege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki su kolege uočile promjenu cijene i o tome nas obavijestile u zajedničkoj grupi, na što smo većina ostali baš iznenađeni i ljuti. Smatram da je cijena previsoka za upis jer je to 'samo' upis. To je neopravdani trošak i udar na studente, čak i za one koji primaju državnu stipendiju, koja je visoka. Ipak, sve je to previše. To je puno čak i za one koji rade jer uz to moraju plaćati i smještaj, hranu ili put kući", objašnjava O.Ć.

Poslali smo upit i na 20 drugih fakulteta i provjerili jesu li povisili cijene upisa u prvu ili više godine studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki zaokružuju cijene upisa

Na Pravnom fakultetu u Osijeku upis je skuplji za nekadašnje dvije kune i sedam lipa. Razlog je preračunavanje iznosa iz kune u euro.

Prethodnih godina cijena upisnine bila je 450 kuna (blizu 60 eura) za studente koji koriste indeks, a sada je 2,07 kuna više. Za one koji imaju e-indeks, upis je 40 eura (301,38 kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijenu upisa povisili su i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF), a povećanje su odmah i opravdali.

"Povećanje je uzrokovano primarno enormnim povećanjem cijena energenata, a onda i cijena svih ostalih resursa potrebnih za provedbu studija. Zato je povećanje nužno i opravdano", kažu iz PMF-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, cijenu upisa na ovaj fakultet promijenile su se i brucošima i starijim studentima. Naknada za upis prošle akademske godine bila je 53 eura za prvu godinu studija, a sada je 60 eura. Stariji studenti ranije su plaćali upis 20 eura, a ove će godine plaćati 25 eura.

Dodaju i da su studente o tome obavijestili na vrijeme, odnosno, da je odluka donesena još u veljači, a da su u donošenju te odluke sudjelovali studentski predstavnici u nadležnim tijelima fakulteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Povišenje cijena uvijek je neugodno, ali s obzirom na povišenje cijena ostalih usluga i proizvoda, ovo nije tako strašno. Meni tih pet eura više ne znači puno, ali možda je nekome i problem", kaže student PMF-a, Fran Kovačić.

Neki radije računaju svaki cent

S druge strane, ima i fakulteta koji su usprkos promjeni nacionalne valute ostavili jednake cijene, bez obzira na to što su u igri centi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) nije promijenio visinu cijene upisa, pa je u eurima sada cijena za brucoše 66,36 eura, za prvu godinu diplomskog studija 53,08 eura, a za upis u više godine 26,54 eura. Iz FER-a kažu da upisni paket za brucoše uključuje izradu studentske iskaznice i druge troškove organizacije upisa.

Svi studenti na Pravnom fakultetu u Zagrebu upisninu plaćaju 39,80 eura, a iznos se nije promijenio od prošle akademske godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istu cijenu upisa u novu akademsku godinu, kao i lani, ima Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu. Cijena je 46,45 eura za studente koji upisuju prvu godinu preddiplomskih ili diplomskih studija, a 39.82 eura za one koji upisuju višu godinu studija.

Naknadu za upis u novu akademsku godinu nije mijenjao Građevinski fakultet u Zagrebu, tvrde da su 2020. godine, ukidanjem indeksa, troškovi upisa na studij smanjeni te da se od tada nisu mijenjali. Cijena upisa na prvu godinu preddiplomskog i diplomskog studija iznosi 46,45 eura, a cijena upisa za više godine studija je 13,27 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fakulteti u sklopu Sveučilišta u Rijeci imaju utvrđene troškove upisnine i odnose se na sve preddiplomske, diplomske i poslijediplomske studije. Upis u prvu godinu studija iznosi 50,43 eura, a u više godine 39,82 eura.

Sa Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu, rekli su nam da se cijena također nije mijenjala, a ona iznosi 60 eura za upis u prvu godinu studija, a 30 eura za upis u više godine studija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Veterinarski fakultet i dalje ima jednaku cijenu upisa onoj od prošle godine. Brucoši plaćaju 53,09 eura, a studenti viših godina plaćaju 26,54 eura.

POGLEDAJTE VIDEO: Umire li radio i zašto od jeseni više nema studija radijskog novinarstva?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo