nešto drukčiji pristup / Ekološki uzgoj krava isplativi biznis: upoznajte sretne krave na vjetru Dinare

Hrvatsko stočarstvo već godinama ide prema kolapsu, uvoz raste, proizvodnja pada, padaju i cijene i naizgled tu više nema neke velike sreće. Ali ako se stočari okrenu prema onome čega Hrvatska ima u izobilju, onda tu ima budućnosti i za stočare i za Hrvatsku

1.2.2018.
22:24
VOYO logo

Hrvatsko stočarstvo već godinama ide prema kolapsu, uvoz raste, proizvodnja pada, padaju i cijene i naizgled tu više nema neke velike sreće. Naizgled. Ako se radi kako se dosad radilo. Ali ako se stočari okrenu prema onome čega Hrvatska ima u izobilju, napuštenim planinskim pašnjacima i ako se okrenu Europi koja sve više traži i obilato financijski potiče ekološki uzgoj stoke, onda tu ima budućnosti i za stočare i za Hrvatsku.

Junica ili tele koje se hrani i živi na planinskim pašnjacima je u prodaji 50 posto skuplja nego iz klasičnog, štalskog uzgoja. Tim tragom smo otišli kod stočara koji u prekrasnim ličkim prostranstvima, na obroncima Velebita uzgaja više od 1000 sretnih kravica. A gdje su krave sretne sretni su i ljudi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idu gdje god požele. Jedu ono što same odaberu.  I odmaraju kada i gdje im se sviđa. 

Jer krave i bikovi na 800 metara nadmorske visine, na obroncima Velebita žive - slobodno. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"One žele biti vani i hoće biti vani i bit ekološke proizvodnje je da životinje što više borave u ovom prostoru, da se osjećaju slobodno. Životinje, vidite i sami, mirne su, možete im prići na metar, na dva. Životinje nisu pod stresom i to je jedna ljubav koju vi morate želit, morate volit da bi taj dio posla mogli i raditi", kaže Josip Ravlić, voditelj uzgoja i proizvodnje.

Na 3700 hektara zakupljenog državnog zemljištva sretno i bezbrižno trčkara 600 krava. Kada se njima pribroje i goveda Josipovih partnera, na prostranim pašnjacima Velebita i Dinare više ih je od tisuću. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Broj glava se mora povećavati po hektaru. Zašto to govorim? Jer Hrvatska ima negdje oko milijun hektara zapuštene zemlje, što u privatnom, što u državnom vlasništvu i ta zemlja je ogroman potencijal za tu ekološku proizvodnju", dodaje Ravlić. 

Za koju je u prošloj godini, kao poticaj dobio 5 milijuna kuna, od čega 85 posto europskog, a 15 posto hrvatskog novca. 2015. kada se počeo baviti uzgojem, poticaji su bili dvostruko veći pa se posao i više isplatio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80-ak kilometara dalje, na drugoj planini, slična slika.

Goveda u podnožju Dinare pređu između pet i šest kilometara na dan, a popasu oko 15 kilograma trave. I to svaka od njih. Iako im travu na krškim pašnjacima nije lako pronaći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U šest mjeseci skoro nije bilo padalina i trave kao što vidite je jako malo zato te životinje moraju preći jako puno da bi se dovoljno napasle", kaže Ravlić. 

Meso goveda koja žive pod vedrim nebom - s onim goveda iz štale ne može se usporediti, kaže Josip.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali i sretne krave s Dinare ne mogu stalno biti vani. Kad se oglase pastir i psi čuvari, goveda dobro znaju da je vrijeme za poći kući. 

U štali su tijekom noći potpuno zaštićeni od vukova, lisica i medvjeda. Ekološki uzgoj krava i bikova, kaže Josip, težak je posao bez radnog vremena jer dok jedno tele stasa u kravu potrebne su tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kilogram mesa iz njegovog ekološkog uzgoja zato stoji 70 kuna po kilogramu. Uz poticaj, cijena pada na 50 kuna i prihvatljivija je kupcima, koji se često ipak odlučuju za najjeftinije meso - ono uvozno od 35 kuna po kilogramu. 

Josip ima ideju i kako smanjiti uvoz. Ovaj veterinar s 20-godišnjim iskustvom, kaže - zapuštena zemljišta treba pretvoriti u pašnjake. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kao što smo mi predlagali, između četiri nacionalna parka i dva parka prirode, od Slunja pa skroz do Dubrovnika, možemo proglasiti jedno strateško područje, koje moramo proglasiti ekološkom zonom, gdje bi onda sva proizvodnja puno lakše funkcionirala i svi bi sudionici u toj proizvodnji lakše funkcionirali između sebe."

A zadovoljnija bi između ostalog bila i domaća goveda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo