Nužna sanacija lagune / Ekološki incident na Krki: Svaka obilnija kiša industrijski otpad nosi prema rijekama

Image
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL/

Na ovaj problem se upozorava godinama

9.4.2019.
21:09
Dusko Jaramaz/PIXSELL/
VOYO logo

Opet se dogodio ekološki incident na rijeci Krki kod Knina. Masne mrlje su iz rječice Orašnice stigle u Krku.

Onečišćenje se sanira, a širenje mrlja zaustavlja branama. Ovaj ekološki incident još jednom upozorava na crne točke. Kod Knina pored bivše tvornice u laguni je industrijski otpad koji svaka obilnija kiša nosi prema rijekama. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Masne mrlje zaustavljaju se branama, ali se i skupljaju s površine rijeke. Onečišćenje su uočili ribiči kada je iz rječice Orašnice stiglo i do Krke.

"Iz Krke direkt u nacionalni park"

"Malo duže vrijeme je iz lagune ide u odvodne kanale, iz kanala u Orašnicu iz nje u Krku, iz Krke direkt u nacionalni park", rekao je Anto Mrkonja, potpredsjednik športskog ribolovnog društva Krka Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz nacionalnog parka uvjeravaju da onečišćenje, zahvaljujući postavljenim branama, nije stiglo do njih.

"Mi se nalazimo na kršu na krškim područjima, sva onečišćenja, ova tvrtka što sada radi spriječit će daljnje otjecanje međutim to je krš i sve to odlazi u podzemne vode, dugoročno našoj djeci možemo zagaditi pitke vode", kazala je Inga Kukolj, tajnica ekološke udruge Krka Knin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na problem se upozorava godinama

Ekološki incidenti na Krki se ponavljaju, a na problem se upozorava godinama.

Izvor onečišćenja je laguna s industrijskim otpadom. U njemu su sadržani teški metali, mazut, otrovne kiseline, a u njoj nema ni biljnog ni životinjskog svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Riblji fond je nama otpao, sada mrijest što je bio ove godine od njega nema ništa zato što mlađ od naftnih mrlja, mazuta i gluposti pocrka, mekousne pastrve nema više za lijeka", rekao je Mrkonja.

Planiraju postaviti separator za vode

Grad Knin planira kao privremenu mjeru postaviti separator za vode, no svjesni su da to neće trajno riješiti problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jedini način kojeg vidimo je da se sanira ova crna točka, cijela laguna je registrirana kao jedna od crnih točaka u RH. Radi se o toksičnom materijalu, treba ga hitno sanirati. Mi smo uputili ministru zaštite okoliša zahtjev da nas hitno primi", kazao je Mario Čačić, zamjenik gradonačelnika Knina.

Otrovna i mirisom neugodna laguna postoji već desetljećima, a u nju su se slijevale otpadne vode bivše tvornice TVIK. Njena sanacija je nužna kako bi se izbjegla veća ekološka katastrofa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo