Opasnost iz Crne Gore sve više prijeti našem dijelu Jadrana

Ušće rijeke Bojane jedno je od najljepših područja na istočnoj obali Jadrana.

26.11.2013.
9:29
VOYO logo

Stotine tona otpada razbacanog na ušću Bojane, na prekrasnom otoku Ada i na pjeskovitoj Velikoj plaži dugoj 12 kilometara, pružaju apokaliptičnu sliku. Svega tu ima: od plastike, preko štednjaka i kreveta, do dijelova automobilske karoserije, piše Deutsche Welle.

Taj otpad više ne stiže samo rijekom Bojanom iz Albanije i Crne Gore, nego i s Kosova i iz Makedonije rijekom Drim, čiji se jedan krak ulijeva u Bojanu. Problem je, dakle, postao međunarodni, a prethodnih godina se događalo da, zbog kretanja morskih struja, smeće s tog prostora stigne i do južne Dalmacije, odnosno do poluotoka Pelješca i otoka Mljeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ugroženi ljudi, turizam, ptice...

Novinar Miljan Knežević navodi da se stanje iz godine u godinu pogoršava.

''Ono što posebno zabrinjava su velike količine medicinskog otpada, tako da na plažama možete naći ostatke infuzijskih rastvora, upotrijebljene injekcije, tablete... Sve to završava na obalama ulcinjskih plaža i to posljednjih godina postaje sve veći i veći problem'', tvrdi Knežević i dodaje da je zbog zagađenja sve manje ribe u Bojani. Procjene govore da u toj rijeci ima oko 50.000 tona čvrstog otpada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naši će se potomci ugušiti u smeću

Iako navode da tom problemu posvećuju znatnu pažnju, službena Podgorica i Tirana tvrde da nemaju novca i resursa za njegovo rješavanje.

"Ako se ovako nastavi, naši će se potomci ugušiti u smeću. Ono je, sada znamo, sirovina, a mi nismo tako bogati da bacamo sirovinu. Jer ekologija nije trošak: to je investicija u budućnost. Posebno to moramo raditi mi u Crnoj Gori zato što smo se deklarirali kao ekološka država. I postojeći zakoni su relativno dobri, ali se oni ne primjenjuju'', rekao je o ovoj ekološkoj bombi Dželal Hodžić, čelnik ekološke organizacije Zeleni korak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cijeli članak pogledajte http://www.dw.de/otpad-iz-bojane-sti%C5%BEe-i-do-hrvatske/a-17251419.

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo