težak život na zagrebačkim ulicama / Ekipa Direkta provela je noć s beskućnicima: 'Možete zamisliti kako je tim ljudima koji se nemaju gdje ugrijati'

Nikad im nije lako, ali još im je teže kad dođe zima

4.12.2020.
6:58
VOYO logo

Nikad im nije lako, ali još im je teže kad dođe zima. Ove godine s hladnim temperaturama stigao je i lockdown pa im je teško naći i prenoćište. Nema Adventa ni gužve pa im rijetki daju novac i hranu. A ima ih više, baš zbog epidemije i loše ekonomske situacije.

Zato je naša ekipa prihvatila izazov da na jednu noć postanu beskućnici. Na minus 1, po snijegu i ledenoj kiši novinarka Kristina Čirjak, snimatelj Vanja Bašić i asistent Denis Šijanski proveli su cijelu noć na zagrebačkim ulicama. Tražili su utočište po kolodvorima, tramvajima i pothodnicima i razgovarali s onima koji tako žive svaki dan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok grad spava, oni su na ulici, a noćas smo im se pridružili i mi.

Za hladnoću spremna koliko je to moguće s obzirom na to da vani pada ledena kiša. Tople odjeće oni nemaju i nema te jakne, koja vas, kada spavate na ulici, može ugrijati. Led ulazi u kosti.

Točno je ponoć, temperatura je minus jedan, idemo na Glavni kolodvor, gdje nas čeka bivši beskućnik. Osim Mile Mrvaja susrećemo se s 40-godišnjim Samirom Hodžićem čiji dom su kolodvori, podhodnici, okretišta. Neko vrijeme je bio i na Glavnom kolodvoru.

''Jesam, spavao sam tamo u čekaonici, jednom sam stavio dvije deke i spavao. Čekao sam jutro. Sad je zaključano'', ispričao je Samir.

Image
ekonomska nejednakost /

U posebnom riziku tijekom pandemiju su stariji, beskućnici i Romi: 'Pokazalo se koliko je podrška važna'

Image
ekonomska nejednakost /

U posebnom riziku tijekom pandemiju su stariji, beskućnici i Romi: 'Pokazalo se koliko je podrška važna'

Po snijegu, ledu i na minusima - izbora nemaju. Prema procjenama Mreže za beskućnike, u Hrvatskoj ih je dvije tisuće, njih većina u Zagrebu.

''Možete zamisliti kako je tim ljudima koji se zaista nemaju gdje ugrijati. Vidjeli ste da je kolodvor pust. Tramvaj dolazi za nula minuta koji naravno nikada neće doći'', rekao je Mile Mrvaj, bivši beskućnik i predsjednik Humanitarne udruge Fajter.

Tu i tamo neki prođe, a u njemu oni koji se voze u krug kako bi se malo ugrijali.  Nikada im nije bilo teže. Na Glavni kolodvor više ne smiju, nisu dobrodošli ni u obližnjem pothodniku. Zbog pandemije nigdje nema nikoga i nitko ih ne primjećuje. I oni su se radovali Adventu.

''Sjetimo se prošlogodišnjeg Adventa, ovo je bilo puno ljudi, evo pogledajte sada kao da je atomska bomba pala'', rekao je Mile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samir odlazi teška koraka, zbog zdravstvenih problema, na autobusni kolodvor. Ako mu netko želi pomoći, može se javiti Mili Mrvaju u Humanitarnu udrugu Fajter.

Dio beskućnika noćas spava u prihvatilištima kojih je u Zagrebu tri. Na samom početku snimanja, posjetili smo Veliku Kosnicu i u sobi 21 razgovarali s 21-godišnjim Domagojem kojemu je to jedini dom. ''Da, nemam drugog izbora'', rekao je Domagoj.

Prije nego što je spletom nesretnih životnih okolnosti završio na ulici, bio je u udomiteljskoj obitelji.

Beskućništvo se može dogoditi svakome

''Teško djetinjstvo i bilo je dosta problema'', kazao je Domagoj.

Do jutra su se skrili po napuštenim kućama i pothodnicima. U jedom takvom u Novom Zagrebu probat ćemo zaspati i na taj način pridružiti se humanitarnoj akciji pod nazivom "Beskućnik na jednu noć".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovo što mi imamo, oni nemaju, osim kartona, novina i pokoje deke, ali u ovakvim vremenskim ništa ne pomaže pa se bude s ozeblinama.

Tri su sata, vani je i dalje minus jedan, počela je padati kiša i vrijeme je za spavanje iako mislim, tj. sigurna sam, da će ovo biti neprospavana noć. Spavanja nema u ovakvim okolnostima. Na svaki šum skačemo.

Akciju ''Beskućnik na jednu noć'' možete podržati spavanjem pod vedrim nebom, stubištima, podovima i sličnim neudobnim mjestima do kraja godine kako bi se u društvu podigla svijest o beskućništvu. Noć je duga. Nakon dva sata ležanja na betonu vrijeme je za pakiranje. Bilo je užasno, hladno, jezivo i tužno. Idemo na Trg dočekati zoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad se polako budi, beskućnici napuštaju svoja skloništa i kreću u sakpuljanje boca, a mi idemo na spavanje.

I ne zaboravite, beskućništvo se može dogoditi baš svakome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo