EK: / Niste spremni za EU, nećete biti ni do 2013.

Zaključak izvješća Europske komisije o napretku pregovora za poglavlje Pravosuđa i temeljnih prava kaže da Hrvatska ipak nije spremna za članstvo u EU!

3.3.2011.
11:19
VOYO logo

Naime, izvješće Europske komisije o poglavlju 23 zaključuje da Hrvatska nije napravila dovoljno napora u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala te u procesuiranju ratnih zločinaca i zaštiti manjina i izbjeglica. EK posebno pazi na spomenuto poglavlje budući da je s 'nepripremljenom' Bugarskom i Rumunjskom imala loša iskustva, pišu 24sata.

"Slika o Hrvatskoj je zamršena. S jedne strane hrvatska je Vlada učinila značajan napredak u području pravosuđa i temeljnih prava. Ipak još uvijek ostaje mnogo posla", izjavio je Stefan Füle, povjerenik za proširenje EU za DPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konkretno, negativan zaključak znači da Komisija nije mogla preporučiti ni datum zatvaranja 23. poglavlja, što je ključna stvar kako bi se učinio daljnji korak u pregovaranju.

Podsjetimo, Komisija je u srijedu, tjedan dana ranije nego što je bilo predviđeno, prihvatila privremeno izvješće o ispunjavanju mjerila u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izvješću se zamjera da Hrvatska još "nije uspostavila uvjerljivu evidenciju rezultata u izboru i imenovanju sudaca i državnih odvjetnika na temelju primjene jedinstvenih, transparentnih, objektivnih kriterija koji se primjenjuju na razini države", da se povećava zaostatak građanskih sudskih predmeta, da se kod "korupcije na najvišoj razini i kod slučajeva javne nabave još nije stiglo do sudskih presuda", nije depolitizirala policiju itd...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu se održava dvodnevni sastanka Europske pučke stranke, a tema je ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Na konferenciji za novinare povjerenica za pravosuđe Viviane Reding rekla kako je učinjen veliki pomak, no ostalo je još deset ključnih pitanja koja treba riješiti kako bi se zatvorilo poglavlje Pravosuđa i temeljnih prava.

Hrvatska predsjednica Vlade Jadranka Kosor zahvalna je na snažnoj potpori, te je ponovila da se bilježi značajan napredak u poglavlju 23.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ovim putem pozivam sve parlamentarne stranke da se uključe još više kako bi čim prije završili pregovore. Do ponedjeljka ćemo donijet novi plan kako dalje i sigurna sam da će završetak pregovora biti snažna poruka i za naše susjede'', poručila je Kosor.

Premijerka je rekla i da 'hrvatski građani prepoznaju zašto je važno ući u EU', te je uvjerena da će potpora po završetku pregovora biti 'puno veća nego danas'. (T.J.)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201102250432006 arti-201102080748006 arti-201102070334006 arti-201102230697006

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo