'Danas jedemo ribu' / Edukativne slikovnice o ribljim proizvodima: Ministarstvo uvodi novu akciju u škole

Prvašićima su podijeljene slikovnice o važnosti ribe u prehrani

21.9.2018.
7:53
VOYO logo

Na samom smo dnu Europske unije po konzumaciji ribe, u prosjeku Hrvat na godinu pojede tek osam kilograma. Zato je Ministarstvo poljoprivrede u novoj akciji. Prvašićima su podijeljene slikovnice o važnosti ribe u prehrani.

U jednoj zagrebačkoj školi dijelio ih je sam ministar Tomislav Tolušić, kao i konzerve ribica. Slikovnice su svi pročitali, pa i oni koji se brinu o školskim menijima. No, unatoč akciji više kvalitetnije ribe učenici u školi neće jesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovi osnovnoškolci pravi su stručnjaci za ribu. 40 tisuća prvašića o ribi bi više trebalo naučiti iz edukativnih slikovnica i ribljih proizvoda jer se riba na tanjurima u školskim kuhinjama rijetko viđa. A kada i bude petkom, to nije hrvatski proizvod.

"Neću lagat, kako koji puta. Kako što. Riblji štapići – wow, mrak. Ali kad je to nešto malo ozbiljnije ide teže, ali eto trudimo se. Većina priče dolazi od kuće i kad imate dijete koje vam voli bolonjez i hrenovke onda je teško krenut s ribom", rekla je ravnateljica OŠ Tina Ujevića u Zagrebu Vlatka Mihelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"O školskim obrocima to je druga stvar i to treba rješavati na druge načine. U svakom slučaju, i ovo će potaknuti da bude više ribljih obroka u školama", smatra Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede.

Na školsku shemu voća, povrća i mlijeka ova djeca već su se naviknula, a i riba iz slikovnica postaje im sve zanimljivija i kao obrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U teoriji je tako, a poučeni dobrim iskustvom s voćem, povrćem i mlijekom, nije nerealno da bi takva praksa mogla biti i s ribom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo