NESTVARAN PODVIG / Dvojica branitelja žele preveslati 6000 kilometara Atlantika u čamcu: 'Bit će valova od 7 metara'

'Ako nemaš strahopoštovanje može te iznenaditi, a to je razlika između života i smrti.o", kazao je Werner

11.1.2022.
20:33
VOYO logo

Werner Ilić i Martin Cruickshank namjeravaju preveslati Atlantik. U malenom čamcu veslat će više od 6 tisuća kilometara.  Dvojica branitelja  podvig počinju na 30. godišnjicu međunarodnog priznanja Hrvatske,  15. siječnja.

Image
ČAMCEM PREKO ATLANTIKA /

Hrvatska će na 30. rođendan postati 31. zemlja čiji su građani preveslali Atlantik: Na put idu dvojica branitelja

Image
ČAMCEM PREKO ATLANTIKA /

Hrvatska će na 30. rođendan postati 31. zemlja čiji su građani preveslali Atlantik: Na put idu dvojica branitelja

'Veslači znaju da struje i valovi znaju biti gadni'

„Ja i Martin ćemo veslati dva plus dva, što znači dok jedan čovjek dva sata vesla, drugi dva sata odmara. Ima tu i navigacije, tko će pripremiti hranu, kavu, čaj. Ono što je zanimljivo, ako smo ljuti, ne može svatko ići u svoju sobu i ohladiti se. Moramo sve riješiti na licu mjesta i nastaviti dalje. Počinjemo od Gran Canarije i završavamo završnu točku u Karipskom moru na otoku Martinik. Veslači znaju da u oceanu gdje valovi i struje znaju biti gadne", rekao je Wener za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čamac ima solarne panele, te da će sa svom opremo težati preko 800 kilograma. Hrana koju nose je u prahu – ukupno 540 paketa. 

"S tim teretom moramo veslati preko 6 i pol tisuća kilometara. Nadamo se nakon 90 dana, zavisno od meteoroloških uvjeta, da ćemo Martin i ja stići na cilj", kazao je. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

' Naletjet ćemo na valove od 7 metara '

Na pitanje čega ih je najviše strah, Werner je kazao da treba poštivati prirodu, posebno ocean.

"Ako nemaš strahopoštovanje može te iznenaditi, a to je razlika između života i smrti. Naletjet ćemo na valove od 7 metara ali imat ćemo smirenu glavu, veliko srce, veslamo za naš narod i domovinu, uspjet ćemo", kazao je Werner.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 Dražen Hrženjak, voditelj projekta. ističe kako je Veslom preko Atlantskog oceana jedna aktivnost projekta Atlantik Banovina koja ima više aktivnosti.

'Veslom preko Atlantika'

„Kako krenu s Kanara, tako ćemo krenuti s humanitarnom akcijom koja će se zvati 'Jedan metar jedna kuna' i pozivamo sve građane da to podrže ne bi li izgradili centar na Banovini koji će se zvati 'Veteransko veslo'", objasnio je Hrženjak. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Werner je istaknuo kako žele poslati tri poruke.

"Prva poruka je za narod i domovinu da je domoljublje čast i privilegija i da s to mora živjeti svaki dan na e samo kad vam odgovara. Druga poruka je prema hrvatskim veteranima i starijoj populaciji domoljuba, da nikad nisi star da ostvaruješ snove. Treća poruka, idemo čisto zeleno, bez emisije CO2 svijest o očuvanju okoliša za buduće generacije", zaključio  je Werner. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo