DVIJE VRIJEDNE FRESKE POHRANJENE U ZAŠTITNU AMBALAŽU NAKON POTRESA: / Prebačene su u čuvaonicu Antičkog odjela

Image
Foto: Pixsell

Muzej naglašava kako se radi o vrlo rijetkom i vrijednom nalazu koji pokazuje način ukrašavanja zidova figuralnim prikazima već u 1. stoljeću

2.4.2020.
11:04
Pixsell
VOYO logo

U Arheološkom muzeju u Zagrebu osigurane su dvije freske s prikazom ljudskih figura nađene u Ščitarjevu - rimskom gradu Andautoniji, a nastale najvjerojatnije krajem 1. stoljeća, priopćio je muzej.

Freske su bile izložene u stalnom postavu Antičkog odjela na drugom katu Muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na sreću, tijekom potresa ove freske nisu oštećene, ali zbog mogućih daljnjih potresa i oštećenja prostora, 1. travnja skinute su sa svojih nosača na zidu i pohranjene u, za njih posebno izrađenu postojeću zaštitnu ambalažu", napominju iz muzeja.

Nakon pakiranja obje su freske prebačene iz izložbenog u znatno sigurniji prostor muzeja, čuvaonicu Antičkog odjela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej naglašava kako se radi o vrlo rijetkom i vrijednom nalazu koji pokazuje način ukrašavanja zidova figuralnim prikazima već u 1. stoljeću. Fragmenti oslikane zidne žbuke nađeni su prilikom arheoloških iskopavanja 1989. godine na lokaciji terme u Ščitarjevu, a konzervatorsko-restauratorskim radovima od pronađenih ulomaka sastavljene su dvije ljudske figure visine 51 cm, dodaje.

Ove slikarije najvjerojatnije su, ističe, ukrašavale zidove grobnice iz 1. stoljeća i predstavljaju plesača i svirača iz pratnje boga Dioniza te se ubrajaju među najvažnije nalaze na prostoru rimskog grada Andautonije, lokalitetu gdje Arheološki muzej u Zagrebu vrši istraživanja već više od 50 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo