konfuzna situacija / Dvanaest zagrebačkih vrtića trebalo bi produljiti radno vrijeme do 21 sat, no o tome nisu obavješteni

Tako je barem najavljeno iz Grada Zagreba, iako niti jedan vrtić o tome još nije obaviješten niti je spreman

22.8.2018.
20:35
VOYO logo

Jedan tjedan ujutro. Drugi popodne. I tako kroz cijelu godinu. DV "Bajka" je jedini vrtić u Zagrebu koji ima popodnevnu smjenu. U postotku su to najviše djeca samohranih rodtelja. "Kako najčešće oni rade u uslužnim djelatnostima - trgovina, pošta, škola, bolnice i tako, onda im odgovara upravo taj popodnevni rad", kazala je Vesna Hrvoj, ravnateljica DV "Bajka". 

Iako djeca ovdje mogu biti od 11 do 21, većina ih ne ostaje do samog kraja. "Uglavnom poslije večere, još se malo poigraju i većina odlazi. Roditelji se na neki način snalaze da baš djeca ne budu do kasno, pogotovo zimi i pogotovo što su djeca manja, jer onda je već polako priprema za spavanje. Mi ne možemo dozvoliti da dijete zaspe ovdje, pa da ga se budi, to bi bilo ugrožavajuće za dijete", tvrdi Hrvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zagrebu bi od jeseni na ovaj način trebalo funkcionirati još 12 vrtića, ali nitko od onih koje smo kontaktirali o tome još nije obaviješten. A iz Grada Zagreba na pitanje što je s vrtićima gdje je najavljen novi model rada - odgovor nismo dobili. Mnogi mladi roditelji - dvosmjenski rad podržavaju, jer životne prilike su se promijenile. 

Promijenili su se poslovi, čak i nije više od 8 do 4 nego od 9 do 5, dežurstvo redovno do pola 6, ljudi koji žive na drugom kraju grada zagreba ni ne stignu do pola 6. Uglavnom snađi se s bakom, dedom, susjedom, tetom čuvalicom", objašnjava nam majka dvogodišnje djevojčice, Ivana Jović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tim pedijatara i psihologa iz ovog  vrtića zaključio je da popodnevna smjena - za djecu uopće nije loša jer ih ima manje pa imaju više mogućnosti. "Onda se organizira večera vani, iznose se stolovi, pa se jede ko na pikniku. svašta se može izmišljati i to djeci odgovara", tvrdi Hrvoj. 

Ali dok se to ne uvede, većina roditelja, poput Ivane, se snalazi kako zna. "Imam sreću što mi muž radi samo jutarnje smjene pa eto on može biti s malom. Imam curicu od dvije i pol godine. Imam baku i dedu koji žive relativno blizu pa mogu uskočiti", kazala je Jović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako razmišlja većina, jer dvosmjenski rad - osim u ovom vrtiću - vrlo vjerojatno ove godine još neće zaživjeti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo