Dugoročna prognoza otkriva kad nam stiže prava zima

Na Zavižanu i zagrebačkoj postaji Grič u nedjelju ujutro su oboreni temperaturni rekordi.

5.1.2014.
17:24
VOYO logo

Na mjernoj postaji Grič u Zagrebu najviša jutarnja temperatura zabilježena na 5. siječnja je iznosila 7 i pol stupnjeva, do ove nedjelje kad se nije spuštala ispod desetke. Najtopliji su prijepodne ipak bili Karlovac i Ogulin sa 12 stupnjeva.

"Osim tih najnižih jutarnjih temperatura, izmjerene su već ponegdje i razmjerno visoke vrijednosti ovih dnevnih, tako da je već u Sisku bilo 17, a u Senju čak i 18 celzijevih stupnjeva", kazao je dežurni prognostičar DHMZ-a Krunoslav Mikec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među faktorima koji uzrokuju ovakvo vrijeme je i globalno zatopljenje, pojasnio je Krešimir Pandžić, klimatolog DHMZ-a. "Može se reći da je povećana učestalost tih toplijih razdoblja u skladu s klimatskim scenarijem o globalnom zatopljenju, koji upravo ukazuje na to da će biti više tih relativno toplijih razdoblja", kazao je Pandžić.

No, epizoda natprosječnih temperatura bi trebala završiti s ovim danom, jer se do večeri očekuje prestanak južine koja je na obali uzrokovala prekid katamaranskog prometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dugoročnim prognozama snijeg se u siječnju ne spominje, a iz DHMZ-a poručuju da će se temperature spustiti na one zimske tek u veljači i ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo