'idete velikim ribama niz dlaku' / Dubrovnik zabranjuje nove apartmane unutar zidina: 'Mislim da je kasno, cijeli grad su prodali strancima'

Iz najjužnije gradske uprave na ovome ne misle stati, štoviše najavljuju i kraj iznajmljivanja u višestambenim zgradama

28.1.2024.
10:03
VOYO logo

Novih apartmana u središtu Dubrovnika više neće biti. Grad bi od ožujka trebao prestati izdavati nove dozvole unutar gradskih zidina, a odluku još treba potvrditi Gradsko vijeće, javlja Danas.hr.

Za prvu kavu ovaj gospodin svako jutro prijeđe 134 Skaline. Njegova obitelj unutar zidina živi više od 100 godina, no zbog apartmanizacije više nema kome reći ni dobro jutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja isto imam jedan apartman i to mi je lijepo da mi malo popravi mirovinu, koja je nikakva. Ne samo meni, nego i 80 posto ljudi. Ali ja živim u toj kući, ja sam tu.", kaže Slobodan Tomović, koji zbog toga podržava gradonačelnikovu odluku.

U ovoj UNESCO-voj zaštićenoj baštini ostalo je jedva 1000 stanovnika, dok apartmani unutar zidina broje gotovo 4 000 kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KAKO JE TO MOGUĆE? /

U državnom stanu u Zagrebu žive 32 strana radnika. Nehumani smještaj košta 250 eura po glavi. I sve je po zakonu

Image
KAKO JE TO MOGUĆE? /

U državnom stanu u Zagrebu žive 32 strana radnika. Nehumani smještaj košta 250 eura po glavi. I sve je po zakonu

"Mislim da je kasno, cijeli grad su prodali strancima", kaže Zora iz Dubrovnika, dok Nevenka kaže: "U potpunosti da se zabranjuje to, to nije dobra opcija."

Sve se ovo zbiva zbog novog zakona o turizmu, koji uvodi obvezu donošenja plana upravljanja destinacijom. Dubrovnik je očito krenuo prvi, a najave ograničenja mnoge su požurile da što prije predaju zahtjev.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo u 12. mjesecu imali značajno povećanje, ukupno je bilo 212 zahtjeva, što je preko 60 posto više nego prošle godine, a trend se nastavio i u prvom mjesecu ove godine", govori zamjenik pročelnika za turizam Dubrovačko-neretvanske županije Ivo Mujo.

I dok je gradonačelnik Franković danas bez komentara, dubrovačka oporba glasno negoduje. "Na ovaj način vi ne možete spriječiti turiste da dolaze, turisti će i dalje dolaziti. Gdje će spavati? U hotelima. A tko je vlasnik hotela? - stranci. Znači, opet idete velikim ribama niz dlaku", smatra Anita Bonačić Obradović, Dubrovačka gradska vijećnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog ovakvih neodgovornih izjava 4 puta se povećao broj zahtjeva za kategorizacijom, a istovremeno ono što pratimo kroz procedure GUP-a, je i ogroman pritisak na izdavanje novih i novih građevinskih dozvola kojima se prostor Dubrovnika proždire", govori Đuro Čapor.

Iz najjužnije gradske uprave na ovome ne misle stati, štoviše najavljuju i kraj iznajmljivanja u višestambenim zgradama, čime bi se napokon riješio problem brojnih dubrovačkih podstanara koji ne mogu naći stan ni za lijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike