DUBROVNIK ĆE ZBOG KORONAVIRUSA PRETRPJETI OGROMNE GUBITKE: / U blagajni će nedostajati 30 milijuna kn, već bilježe pad broja turista

Image
Foto: Pixsell

U Dubrovniku se preporuča odgoda manifestacija s više od 100 sudionika, a pojedini kruzeri su već otkazani, zbog čega je grad još u veljači zabilježio manje dolazaka i noćenja

10.3.2020.
16:05
Pixsell
VOYO logo

Iako nema zabilježenih slučajeva koronavirusa u Dubrovniku, gospodarstvo, ali i gradske financije već su počele trpjeti posljedice. Naime, po prvi puta nakon dugog niza godina, pao je broj posjetitelja, doznaje Dubrovački dnevnik.

"U Dubrovniku je od 1. siječnja do 7. ožujka 2020. godine ostvareno 47.446 dolazaka, što je 15 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine te 92.610 noćenja, što je 12 posto manje noćenja nego prošle godine", odgovorili su iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pretpostavlja se kako bi gostiju u sljedećih nekoliko mjeseci moglo biti i manje, pogotovo nakon što je jučer uvedena obvezna karantena za sve koji iz područja najpogođenijih zarazom dolaze u Hrvatsku. Prije više od tjedan dana je i Dubrovačko-neretvanska županija odredila karantenu, ali se njena lokacija drži u tajnosti.

Image
KORONAVIRUS UGROZIO TURISTIČKU SEZONU? Otkazuju se putovanja: /

'Uložili su novac u apartmane i zadužili se. Strahuju s razlogom'

Image
KORONAVIRUS UGROZIO TURISTIČKU SEZONU? Otkazuju se putovanja: /

'Uložili su novac u apartmane i zadužili se. Strahuju s razlogom'

Očekuju lošu sezonu

Turiste neće privući niti odgoda manifestacija. Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije danas je preporučio odgađanje svih skupova s više od 1000 sudionika, a dosad su već otkazani Mediteranski sajam i Dani malostonske kamenice. Zbog svega će patiti i gradski proračun, koji bi se mogao suočiti sa značajnim manjkom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi promatramo prvih šest mjeseci, vjerujem da će se situacija stabilizirati, procjena je da ćemo u prvih šest mjeseci kao institucija izgubiti 30 milijuna kuna. Trebamo se prilagoditi, imali smo viškove lani, rebalansom proračuna ćemo pokriti taj gubitak od 30 milijuna kuna i tako ćemo zatvoriti tu priču. Nakon lipnja ponovo ćemo sagledavati situaciju i donosit ćemo daljnje odluke po pitanju uvođenja financijske stabilnosti u javni sektor, poput intenziteta radova, ušteda...", rekao je danas na konferenciji za medije dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Dodao je kako je tržište kruzera najugroženije te da je već otkazan dolazak broda Costa Luminosa koji je trebao stići 24. ožujka. Doduše, brojne kompanije se zainteresiralo za bukiranje termina u Dubrovniku, ali situacija s koronavirusom još nije sasvim jasna, pa je sve na čekanju. Niti ostatak turističkog sektora nije u povoljnijoj poziciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, dugogodišnji turistički djelatnik Stanko Ljubić, koji je u svojoj karijeri svjedočio epidemiji velikih boginja i Domovinskom ratu, tvrdi kako je sada "buking dnevno lošiji 45 posto nego lani u ovo vrijeme", i dodaje da se očekuje 30 do 40 posto lošija sezona. Nada se kako neće doći do najcrnjeg scenarija - otpuštanja njegovih kolega.

Smanjen interes za bukiranje

Gradonačelnik Franković je izjavio kako će Dubrovnik biti jedan od najviše pogođenih gradova, jer čak 35 posto prihoda dolazi iz sektora turizma. Ističe kako postupaju oprezno i sagledavaju pojedine projekte koje bi kriza s koronavirusom mogla usporiti. Dodao je kako će Grad pomoći ugostiteljima oko nižih cijena najma, ali ne prije lipnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sama sezona nije upitna, ali za osamdeset posto se smanjio upit i interes na web stranice za booking providere. Moramo biti svjesni da ćemo sezonu odraditi puno lošije nego prošle godine", rekao je Franković.

Direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika, Ana Hrnić dodala je kako se situacija mijenja iz sata u sat i da je dobro što se sve događa u ovom trenutku, piše Dubrovački dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što je sad evidentno je da dolazi do odgode većih skupova, konferencije su neke otkazane, a neke odgođene za jesen. Zasad nema otkazivanja u glavnoj sezoni", zaključila je Hrnić.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo