'VESNA JE HEROINA DOMOVINSKOG RATA / Državni vrh izrazio sućut obitelji Bosanac: 'Humanost i požrtvovnost dr. Bosanac simboli su hrvatskog otpora'

Image
Foto: Dubravka Petric

'Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote', istaknuo je Jandroković

21.3.2022.
13:01
Dubravka Petric
VOYO logo

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izrazio je u ponedjeljak sućut obitelji dr. Vesne Bosanac istaknuvši da je zbog svog nesebičnog zalaganja i spašavanja ranjenika dr. Bosanac postala simbol obrane i otpora Vukovara.

"Posebno ćemo je pamtiti po dugogodišnjem stručnom medicinskom radu i neumornoj brizi za najranjivije, napose tijekom Domovinskog rata kada su u vukovarskoj bolnici, koju je predvodila i u tim sudbonosnim danima, liječeni i operirani brojni ranjeni hrvatski branitelji i civili", napisao je premijer Plenković. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Zeljko Hladika / Pixsell

Dodao je da je s tugom i iskrenim žaljenjem primio vijest o smrti gospođe Bosanac.

"U zajedničkoj suradnji s dr. Bosanac, hrvatska Vlada je preuzela osnivačka prava nad vukovarskom bolnicom, proglasivši je Nacionalnom memorijalnom bolnicom. U svojoj bolnici dr. Bosanac ostala je raditi do umirovljenja, a za svoj rad i doprinos obrani zemlje odlikovana je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske te Poveljom Republike Hrvatske. Požrtvovnost i hrabrost Vesne Bosanac, kao i njezin nemjerljiv doprinos u obrani Vukovara i Hrvatske te izgradnji i snaženju hrvatskog zdravstvenog sustava, ostaju nam u trajnom sjećanju", naglasio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratna i poslijeratna ravnateljica vukovarske bolnice Vesna Bosanac umrla je u ponedjeljak u ranim jutarnjim satima u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar u 73. godini života, nakon duge i teške bolesti.

Image
POSTALA JE SIMBOL JUNAŠTVA I HUMANOSTI /

Preminula je Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice koja je u njoj ostala do pada grada

Image
POSTALA JE SIMBOL JUNAŠTVA I HUMANOSTI /

Preminula je Vesna Bosanac, ravnateljica vukovarske bolnice koja je u njoj ostala do pada grada

Na čelu vukovarske bolnice bila je u vrijeme i nakon najžešćih napada na Vukovar 1991. godine, a nakon sloma obrane grada odvedena u srbijansko zatočeništvo te je razmijenjena u prosincu 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izraze sućuti obitelji Bosanac uputio je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji je istaknuo da će dr.Bosanac zauvijek ostati u sjećanju svima jer su njena humanost i požrtvovnost simboli otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu.

"S iskrenim žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospođe Vesne Bosanac, liječnice i dugogodišnje ravnateljice vukovarske bolnice. U ime Hrvatskoga sabora i osobno, primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", napisao je Jandroković u brzojavu sućuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

"Njena humanost, požrtvovnost, herojstvo i žrtva simboli su otpora i borbe hrvatskog naroda za slobodu u Domovinskom ratu", rekao te podsjetio kako je vukovarsku bolnicu vodila u okolnostima brutalne velikosrpske agresije na grad u iznimno teškim ratnim uvjetima, istovremeno organizirajući rad bolnice i vodeći brigu za mnogobrojne ranjenike i stradale.

'Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata'

"Do zadnjeg trenutka nije napuštala bolnicu, ostajući sa svojim djelatnicima i pacijentima sve do vlastitog zatočeništva u logoru. Današnje slike razaranja civilnih objekata i bolnica u Ukrajini bude živa sjećanja na stradanja hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, a posebno podsjećaju na žrtvu Vukovaraca", naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetio je da je dr. Bosanac u ime opće bolnice Vukovar primila Povelju Republike Hrvatske za iznimnu skrb tijekom obrane grada, a za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovana je i Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

"Dr. Bosanac istinska je heroina Domovinskog rata, žena koje ćemo se sjećati, a osobito hrvatski branitelji i civili kojima je nesebično pomagala u borbi za njihove živote", poručio je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja s tugom su primili vijest o smrti hrvatske liječnice Vesne Bosanac, koju će Hrvatska zauvijek pamtiti kao ravnateljicu vukovarske ratne bolnice i heroinu Domovinskog rata.

"Zbrinjavanje ranjenika, skrb o bolesnima, rodiljama i novorođenčadi, tijekom tromjesečne opsade grada odvijala se u gotovo nemogućim uvjetima, no pravi pakao uslijedio je nakon okupacije grada. Vukovarska bolnica u Domovinskom ratu postala je simbol obrane i stradanja Vukovara, ali i cijele Hrvatske, a njezini djelatnici primjer požrtvovnosti, predanosti i hrabrosti. Bitka za Vukovar iznjedrila je mnoge heroje, a među njima je svakako i dr. Vesna Bosanac, koja je svoj život posvetila spašavanju ljudskih života - od ratne do Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana", istaknuli su iz Ministarstva hrvatskih branitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasili su i kako su zahvalni za njezin doprinos u obrani domovine i dugogodišnju suradnju s Ministarstvom hrvatskih branitelja, kao i za promicanje istine o Domovinskom ratu.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo