Mostovi se raspadaju / Državni tajnik o zagrebačkim mostovima: 'Zabrinut sam, imamo ozbiljan problem'

Image
Foto: Robert Anić/PIXSELL

"Svi se moramo zapitati preko čega mi to svaki dan vozimo"

7.6.2019.
12:42
Robert Anić/PIXSELL
VOYO logo

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir dao je u petak će izjavu pored Jadranskom mosta u povodu oštećenja koja su se pojavila na Savskom mostu u Zagrebu, ali i lošeg stanja ostalih mostova u Zagrebu.

VEZANA VIJEST

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministarstvo je 2018., nakon što se u urušio most u Genovi, poduzelo je mjere da ispita održavaju li naši gradovi i lokalne uprave svoje mostove. Tražili smo od svih gradova da dostave programe o planovima održavanja. Poražavajuće je to što smo dobili i od tada pišemo, apeliramo na uprave da trebaju ispunjavati svoje zakonske obveze", kazao je Uhlir.

Najveći problem s mostovima je u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Propao nogostup u Zagrebu! Rupa je 'sanirana', ali pogledajte kako izgleda podnožje mosta

Image

Propao nogostup u Zagrebu! Rupa je 'sanirana', ali pogledajte kako izgleda podnožje mosta

"Iako ima proračun od osam milijardi kuna nije u stanju bio napraviti plan i program održavanja i dovedeno je do toga da se ovih dana desio problem na Savskom mostu, koji je u najlošijem u stanju. Danas smo ovdje pored Jadranskog da se apelira i na građane i na gradsku svijest onih koji brinu o tome, da moraju izvršavati svoje zakonske obaveze. Ti mostovi propadaju svake godine sve više i Jadranski most je također ugrožen, ne manje od Savskog, samo se možda to ne vidi u prvi tren", kazao je Uhlir.

"2016. i 2017. bile su rađene analize stanja tih mostova. Svaki od njih ima ozbiljnih problema jer se kontinuirano ne održavaju. To su konstrukcije koje su svakodnevno izložene velikom opterećenju. Nije predviđeno da ti mostovi traju toliko godina bez održavanja", rekao je državni tajnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje osjeća li se on kao stručnjak sigurno dok prelazi preko tih mostova, Uhlir je odgovorio: "Vrlo sam zabrinut. Duboko sam svjestan plana održavanja, i ako vi 20 ili 30 godina ništa ne radite, onda se svi moramo zapitati preko čega mi to svaki dan vozimo", rekao je Uhlir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo