UPUTILI OPŠIRAN ODGOVOR / Državne nekretnine odgovorile na optužbe zviždačice Maje Đerek

Image
Foto: screenshot

Državne nekretnine komentirale su navode bivše djelatnice

31.1.2022.
17:22
screenshot
VOYO logo

Državne nekretnine za N1 su odgovorile na upit o optužbama zviždačice Maje Đerek, bivše djelatnice te tvrtke. Naime, Đerek tvrdi da je u vrijeme kada je došla u Državne nekretnine locirano 200 lokala za koje se nije plaćala zakupnina te je govorila i o slučajevima Joze Brkića, Event Mastersa i obitelji Rodić.

Odgovor Državnih nekretnina prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trgovačko društvo Državne nekretnine d.o.o. za sve zakupnike na mjesečnoj bazi prati dospjela dugovanja te se aktivno upravlja potraživanjima u najboljem interesu za vlasnika (RH). Gđa. Đerek postala je v.d. direktorice Sektora za poslovne prostore u prosincu 2018.

Donošenju Zakona o izmjenama i dopunama zakona o zakupu kupoprodaji poslovnoga prostora od 22. prosinca 2018. prethodio je ogroman rad Društva na detektiranju problema te je uvođenje reda u naplatu zakupnine proces u Društvu usko povezan sa stupanjem na snagu navedenog zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo je već tijekom 2018. godine s nedostatnim kadrom uložilo velike napore na detektiranju problema te na iznalaženju što efikasnijih rješenja u upravljanju poslovnim prostorima. Donošenje zakonskih izmjena i dopuna rezultat je i operativnih saznanja Društva do kojih se dolazilo i dolazi kroz svakodnevni rad svih zaposlenika i sudske postupke, a detektirani problemi s naplatom uslijed nereguliranog korištenja poslovnih prostora bili su podloga za predlaganje propisa kojim bi se riješilo sve što je u praksi bilo neregulirano i otežavalo odnose s korisnicima.

Gledajući terenski rad i očevide u cijeloj 2018. godini, u odnosu na 2017., Društvo je u 2018. obavilo 40 posto više očevida poslovnih prostora, odnosno njih 1023, što je također bila priprema za zakon koji je stupio na snagu krajem prosinca 2018.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njime je osobama koje se u neposrednom posjedu državnog poslovnoga prostora ne nalaze temeljem ugovora sklopljenoga s Republikom Hrvatskom omogućeno da se do 30. lipnja 2019. obrate RH i zatraže ponudu za sklapanja ugovora o zakupu.

Naime, za dugovanja zakupnika prema Društvu, aktiviraju se sredstva osiguranja i pokreću odgovarajući postupci za naplatu i iseljenje ako ne predaju posjed ili ostane nenaplaćeni dug. Kada su se iscrpila sva sredstva, a po ostvarenju procesnih uvjeta, Društvo je kod takvih korisnika pokrenulo postupke s ciljem zaštite imovine i naplate preostalog dugovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrtka Event Masters d.o.o. ima važeći ugovor, nije zakupnik s najvećim iznosom zakupnine i prema javno dostupnim informacijama nije u stečaju i nije blokiran. Riječ je o korisniku s važećim ugovorom kao ovršnom ispravom (kojim je čl. 8 regulirana obveza plaćanja mjesečnog zakupa do petog dana u mjesecu za svaki tekući mjesec, plaćanja zakonske kamate u slučaju kašnjenja te plaćanja svih ostalih troškova po osnovi korištenja). Obveza mjesečnog plaćanja regulirana je Ugovorom o zakupu, a ne ispostavljanjem računa, te zakupodavac ima sredstva osiguranja.

Kako je već napomenuto, za sve zakupnike, tako i za Event Masters, na mjesečnoj se bazi prate dospjela dugovanja te se aktivno upravlja potraživanjima u najboljem interesu za vlasnika, odnosnom zakupodavcu nije prvenstveno u interesu raskid ugovora ako postoji način naplate dugovanja i nastavka zakupnog odnosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da se poslovni prostor o kojemu je ovdje riječ razlikuje od većine poslovnih prostora, odnosno riječ je o kompleksu u staroj gradskoj jezgri te je za stavljanje u funkciju zakupnik trebao provesti niz aktivnosti u skladu s propisima iz područja zaštite spomenika kulture, za zakupnika je bilo nužno prikupljanje brojne dokumentacije. Očevidom na nekretnini utvrđeno je da je zakupnik radovima na istoj povećao vrijednost nekretnine u korist RH, a po osnovi zakupnine uplaćeno je do sada više od 2,2 milijuna kuna.

Uslijed cjelokupne gospodarske situacije i krize uzrokovane koronavirusom te posljedicama potresa, Društvo je prema svim korisnicima donosilo mjere pomoći za olakšavanje poslovanja te u pandemiji prema njima nije primjenjivalo represivne mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, kod Event Mastersa, riječ je o korisniku s važećim ugovorom, za razliku od poslovnih prostora koje bez pravne osnove koristi g. Rodić i kod kojih je Društvo, štiteći imovinu i interese RH protiv posjednika na lokacijama Petrićeva 1, Dežmanov prolaz 2 i Tomićeva 4 pravovremeno iniciralo pokretanje postupaka prema nadležnim državnim odvjetništvima radi isplate i iseljenja. Riječ je o višegodišnjim sudskim postupcima koji su svi u visokom stupnju gotovosti, odnosno u većini su postupaka donesene pravomoćne sudske presude u korist RH, kako radi isplate tako i radi iseljenja. Sa spomenutim zakupnikom zbog neispunjavanja uvjeta nikada nisu sklopljeni ugovori o zakupu.

Vezano za poslovne prostore u Dežmanovoj 2 i Petrićevoj 1, upućujemo Vas na link: Odgovor na upit za poslovne prostore, uz napomenu da je došlo do promjene na lokaciji Petrićeva 1, s obzirom na to da je g. Rodić u međuvremenu nasilnim putem ušao u posjed, o čemu je obaviješten MUP koji je izašao na teren i obavio očevid, a Društvo je u cilju zaštite interesa RH podiglo tužbu za ometanje posjeda. Po pravomoćnosti presuda za iseljenje, Društvo će stupiti u posjed prostora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generalno, kada je riječ o upravljanju poslovnim prostorima, informacija o cjelokupnom procesu je na linku."

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo