prijete ovrhe / Država se ispričava zbog milijunskih dugova za obnovu fasada: izvođači radova jedva preživljavaju

Posao za državu uredno su odradili, a država im je i uredno ostala dužna. Izvođači radova na energetskoj obnovi kuća i zgrada mjesecima čekaju da im Fond za zaštitu okoliša isplati zarađene iznose

26.8.2016.
18:49
VOYO logo

Vlasnik građevinske firme Žarko Pižir državi ne duguje ništa, uredno plaća svojih desetoro radnika, bori se na tržištu rada. Međutim, država njemu duguje novac. Naime, obećali su sufinancirati energetsku obnovu kuća i zgrada. Mnogi su, baš kao i Žarko, pomislili kako je posao s državnim Fondom dobra prilika.

"Dogovoreno je 30 dana da bi Fond trebao isplatiti te novce. Međutim, govorim od petog mjeseca, kada smo objekat završili radove. Sada je još malo rujan, a novci nisu na računu", prepričava Pižir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost duguje mu 250.000 kuna. 

"Meni kao malom poduzeću svaka kuna puno znači. Nismo mi tako novčano jaki. Moramo uredno svoj obveze izvršavati, da bar možemo nešto kompenzirat s državom bilo bi u redu", dodaje Pižir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U problemu su i puno veće tvrtke kojima Fond duguje milijune, a ti isti izvođači novac duguju svojim dobavljačima. Nevjerojatno, ali umjesto da ih rješava, država stvara probleme.

"Nije li malo bizarno da država duguje izvođačima? Izvođači se snalaze, pokušavaju biti što kvalitetniji da rade u toj državi, nije im lako i sada im država duguje. Mi se ispričavamo s jedne strane što su investitori i izvođači došli u ovu situaciju", poručuje Ljubomir Majdandžić, v.d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, zašto je Fond nagomilao čak 98 milijuna kuna obveza koje sada nema odakle platiti?

"Zagrizli smo jabuku koju ne možemo progutati i ugovorili više obveza nego što možemo izmiriti", doado je Majdandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Država je sufinancirala obnovu kuća i zgrada, ovisno o lokaciji i s do 80 posto. Ukupno je ugovorila 750 milijuna kuna obveza, no prihodi su bili manji od očekivanih.

"Zbog ovakvog lošeg planiranja i nesavjesnog pokrenut ćemo unutar naše kuće odgovornost ljudi koji su prouzrokovali ovakvo stanje", naglasio je Majdandžić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sada od države traže da im dopusti 100 milijuna kuna prekoračenja po računu. Očekuju vladinu odluku idućeg tjedna.

"Mi ćemo početkom rujan isplaćivati sve naše obveze prema krajnjem korisniku, kako izvođačima, tako i investitorima", rekao je i dodao kako će tijekom rujna svi biri namireni. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novih natječaja, koji su priznaju i sami građevinari - značajno pomogli sektoru - zasad neće biti. Dok se ne riješe dugovi. 

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo