Država razrađuje kako oporezivati gastarbajtere

3.2.2012.
19:36
VOYO logo

Što se tiče uvođenja poreza za 'njemačke' mirovine, od toga neće biti ništa jer je Hrvatska s Njemačkom prije nepunih šest godina potpisala nepovoljan međudržavni ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. U ugovoru je klauzula koja omogućuje samo Nijemcima da uvedu porez na mirovine Hrvata gastarbajetera, doznajemo od izvora iz mirovinskog resora.

Takve ograničavajuće klauzule nema u ugovorima s ostalim državama te porezni stručnjaci pokušavaju smisliti način kako ih preduhitriti. Problem im zadaje nesređena baza umirovljenika. U njoj se, primjerice, umirovljenici sa visokom stranom mirovinom vode kao i oni s izrazito niskim primanjima jer istovremeno primaju nekoliko stotina hrvatske mirovine koju su ostvarili na temelju nekoliko godina radnog staža u domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka je pozvala 82 tisuće hrvatskih državljana koji su mirovine zaradili u Njemačkoj da retroaktivno plate porez na sve mirovine koje su primili još od 2007. i to nakon što su shvatili da Hrvatska ne oporezuje inozemne mirovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo