KAKO ZAUSTAVITI ODLASKE VISOKOOBRAZOVANIH OSOBA: / Država donosi zakon o stambenom zbrinjavanju deficitarnog kadra

Image
Foto: PIXELL/Thinkstock

Loša statistika prati Hrvatsku na svim područjima no iznimno dramatična je situacija na području zdravstva.

30.10.2017.
6:58
PIXELL/Thinkstock
VOYO logo

U posljednje četiri godine Hrvatsku je napustilo čak 565 liječnika, stoga su vladajući odlučili pripremiti mjeru kojom bi deficitarnim visokoobrazovanim kadrovima u javnim službama riješili stambeno pitanje.

'Trebalo bi nam barem dva tri radiologa, a već nekoliko godina na specijalizaciju iz infektologije, pulmologije ne javlja nam se nitko', rekao je Tomislav Dujmenović, ravnatelj Opće bolnice dr. Ivo Pedišić u Sisku za kamere RTL televizije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U rješavanje ovog velikog problema uključila se država koja će pomoći sisačkoj bolnici da joj se liječnici vrate na način da će financirati odnosno riješiti stambeno pitanje onima koji dođu raditi u sisačku bolnicu.

Stan u neposrednoj blizini bolnice i još nekoliko njih u Sisku i Petrinji, uz pomoć županije i HEP-a Toplinarstva, adaptirali bi i ponudili liječnicima i sve to potpuno besplatno ili uz minimalnu naknadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra

Inicijativa s kojom se kreće u Sisku uskoro bi se mogla proširiti na ostale dijelove Hrvatske jer u ministarstvu graditeljstva pripremaju izmjene Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima bi se rješavalo stambeno pitanje za deficitarni kadar u javnim službama.

'Da im se omogući, ajmo reć prijedlog će biti besplatno stanovanje, u konačnici će Vlada to morat potvrdit, ali da im se predloži besplatno stanovanje, za potrebe dok traje služba', kazao je Željko Uhlir, državni tajnik u ministarstvu graditeljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inicijativa će se širiti i na druge djelatnosti

Ova nova mjera najprije bi se odnosila na slabije razvijene sredine, a uz liječnike na isti će se način pokušati zadržati i djelatnike u kulturi, znanstvenike, nastavnike.

'Posebno nastavnici koji predaju predmete kao matematika, neke druge prirodne znanosti, jezike, su sigurno deficitarni u pojedinim dijelovima Hrvatske i važno bi bilo da postoje te mjere onda pozitivno utječu da mladi ljudi ostaju', rekla je Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Program bi krenuo u prvoj polovici iduće godine. Dio stanova već je spreman za tu mjeru, dio bi se tek krenuo graditi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo