DRŽAVA PRIPREMILA KAZNE OD 5 DO 350.000 KUNA: / Imate firmu? Onda imate i novu obvezu koju trebate ispoštovati; evo koliko će to koštati

Image
Foto: Ilustracija: Marko Lukunić/PIXSELL

Iako je uvođenje Registra stvarnih vlasnika obveza Hrvatske kako bi se uskladila s europskom regulativom, iz računovodstvenih tvrtki upozoravaju kako se time neće ništa riješiti,

20.8.2019.
20:43
Ilustracija: Marko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Do kraja ove godine više od 180.000 trgovačkih društava u Hrvatskoj mora se upisati u Registar stvarnih vlasnika. Cilj tog registra je otkrivanje pravih vlasnika trgovačkih društava koji se uglavnom skrivaju iza odvjetnika ili drugih zastupnika.

Podloga za njegovo stvaranje bile su izmjene Zakona o sprječavanju pranja novca i financiranju terorizma, koje su usvojene lani, kako bi se Hrvatska uskladila s europskom regulativom. Podaci u registru bit će javni, ali će biti dostupni samo onima koji plate naknadu, piše tportal. Upis bi trebao biti gotov do zime, a objava registra se očekuje u siječnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojni izuzeci

No, od upisa u ovaj registar su izuzeta dionička društva koja kotiraju na burzi jer je njihovo vlasništvo već upisano u Središnjem klirinškom depozitarnom društvu, sindikati, udruge poslodavaca, političke stranke, komore, zadruge ili udruge čije se članstvo često mijenja i za koje nije moguće utvrditi tko je pravi vlasnik će se članstvo najčešće mijenjati i za koje je nemoguće doznati tko im je pravi vlasnik.

"U 99 posto slučajeva tvrtke imaju osnivače koji su se identificirali prilikom upisa u Sudski registar. Ne sjećam se slučaja da javni bilježnik nije ovjerio identitet osobe koja osniva tvrtku, a sada se od nas traži da to ponovimo. Ako netko ne skriva vlasništvo, sada će opet proći tu proceduru, a ako netko želi sakriti udio u nekoj tvrtki, nastavit će to i dalje raditi", kaže Danko Sučević, vlasnik računovodstvene tvrtke Infokorp koja je počela s upisom svojih klijenata, kritizirajući Registar stvarnih vlasnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bespotrebno opterećenje

Dodaje kako se veliki problemi pojavljuju pri evidentiranju tvrtki čiji su vlasnici stranci ili oni koje su u vlasništvu druge pravne ili fizičke osobe. Dodaje kako udruge nisu ni pod kakvom kontrolom te predlaže upisivanje njihova članstva. Vlasnica jednog manjeg računovodstvenog servisa smatra kako je upis u registar opterećenje za gospodarstvo.

"U Hrvatskoj ima oko 180.000 tvrtki koje su se dužne upisati, a pomnožimo to s cijenom od 300 kuna, koliko se usluga upisa prosječno naplaćuje, i dolazite do troška od 54 milijuna kuna", rekla je računovotkinja i dodala: "Cijeli taj posao ponovno se radi i to košta, a zapravo se objavom registra neće ništa promijeniti niti novo doznati, osim možda u nekim perifernim slučajevima."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velike kazne

One koji se ne upišu u registar do kraja godine čekaju visoke kazne. Ministarstvo financija navodi kako su za pravne osobe koje ne predaju točne i ažurirane podatke, kazne od 5000 do 350.000 kuna, dok članovi uprava i druge odgovorne fizičke osobe mogu dobiti od 5000 do 75.000 kuna kazne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo