ŠOK ZA DJECU IZ NAZOROVE / Država prevarila slijepu djecu: obećala im obnovu škole pa ih iselila, a od obnove ništa!

Preseljeni su na lokaciju koja uopće nije u skladu s njihovim potrebama, što je trebalo biti samo privremeno

7.4.2016.
22:35
VOYO logo

Anita ima 18 godina. Slijepa je, autistična i ima blagu mentalnu retardaciju. S njom u školu ide i 11-godišnji Roko. Slabovidan je i ima inteleltualne teškoće. Sustav s njima igra ping-pong, s jedne, na drugu, pa sad na treću lokaciju.

28 djece s posebnim potrebama cijeli svoj život pohađalo je Centar Vinko Bek u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Naučene na svaki kutak, pa im je teško palo kad ju je ravnateljica prošle jeseni zatvorila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Na temelju elaborata sudskog vještaka za graditeljstvo zaključili smo da je ona opasna za život i zdravlje i korisnika i radnika i da nije primjerena za dulji boravak", rekla je ravnateljica Centra Vinko Bek Darija Kralj u rujnu prošle godine.

Tada su iselili u drugi prostor istog centra u Kušlanovoj ulici, no ubrzo je uslijedilo novo razdvajanje djece i 16-ero ih je prebačeno na treću lokaciju u Filipovićevu ulicu u privatnu kuću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izgubili su i sigurnost i rutinu i samostalnost, djeca su vraćena po 6, 7 godina unazad, u otporu su. Ovdje isto tako nemaju dvorište, skučen je prostor, opasne stepenice. Mi smo prihvatili to samo kao privremeni smještaj dok se ne riješi Nazorova kako nam je obećano", kažu roditelji.

Obećala im je bivša ministrica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam jednog našeg djelatnika zamolila da ode u Nazorovu da napravi neku grubu procjenu, međutim to zahtijeva da puno stručnije ekipa da odu gore i naprave procjenu koliko bi to koštalo", kaže Milanka Opačić.

Daljnjih procjena nije bilo, sudeći prema nedavno izglasanom proračunu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A dugogodišnja ravnateljica škole ovaj put nije htjela pred kamere. U telefonskom razgovoru nam je rekla da još od 2005. upozorava resorna ministarstva da treba pokrenuti ideju obnove kako bi, kada do nje dođe - bila što bezbolnija za djecu. Tvrdi da njezine molbe nisu nikada ozbiljno shvaćene. U cijeli slučaj uključio se i ured pravobraniteljice.

"Loše su česte promjene, oni trebaju jedno sigurno okruženje. U ovom trenutku vam ne mogu reći čemu se sad oni mogu nadati. Mi moramo ispitati gdje je zastao cijeli proces", poručuje zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekić Knežević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upoznati smo s problemima centra Vinko Bek, razmatramo nekoliko mogućnosti no s njima ne bih preuranjeno izašli u javnost. Ovo je službeni odgovor ministarstva, prevedeno to znači da nemaju nikakvu ideju što će se u budućnosti dogoditi s ovom zgradom, a djeci i roditeljima koji su ovdje bili svaki dan, svaki je trenutak dragocjen.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo