'Zašto meni država ne bi plaćala zatezne kamate?'

Odnedavno, objavom liste poreznih dužnika, svi znaju koliko državi duguju građani i tvrtke, ali podatak o tome koliko je njima dužna država nitko ne zna.

10.9.2012.
13:13
VOYO logo

Ovu je nepravdu spomenuo jedan istarski ribar, kojem država duguje oko 15 tisuća eura. On je prije tri godine kupio polovnu ribaricu za 38 tisuća eura, za što mu je država, nakon mukotrpnog prikupljanja mnoštva papira, odobrila 40 posto potpore kapitalnim ulaganjima. Drugim riječima, država mu je trebala isplatiti oko 15 tisuća eura - ali to do danas nije učinila, piše Glas Istre.

Ribar je pak za ovo ulaganje dignuo kredit i stavio kuću pod hipoteku, te bi mu 15 tisuća eura sigurno pomoglo u otplati kredita. Srećom, posao mu sad ide dobro pa uspijeva sam plaćati rate, ali je razočaran neodgovornim ponašanjem države koja od njega zahtijeva isplatu kojekakvih obaveza ukoliko ne želi da mu obrt ode u blokadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odobrili mu sredstva, sad kažu - nema para

"Uredno su odobrena bespovratna sredstva za kupnju broda, a sada kažu da nemaju novca. S druge strane, ako ja ne ispunjavam svoje obaveze, naplaćuju mi i zatezne kamate. Zašto onda država meni ne duguje obećani novac sa zateznim kamatama", komentirao je ribar.

Požalio se i da resorno Ministarstvo poljoprivrede ne isplaćuje ni tržišnu kompenzaciju za bijelu ribu, odnosno da je posljednja isplaćena za prvih šest mjeseci prošle godine. Ni poticaji za plivaričare ne stižu, kao ni razlika u cijeni goriva. Posljednja razlika u cijeni goriva isplaćena je za period do 15. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pomoćnik ministra: 'Zna se' tko je kriv

"Velikom broju ribara blokirani su računi, a ti isti ribari imaju nenaplaćene poticaje, kompenzacije, kapitalna ulaganja", kazao je predsjednik Ceha ribara Hrvatske Vladan Bojić, koji procjenjuje da država ribarima duguje oko 100 milijuna kuna!

Pomoćnik ministra poljoprivrede Miro Kučić za list je kazao da će svi dugovi biti podmireni - samo se ne zna kada. "Malo je kasno sada kada je kasa prazna 'zna se' zbog koga i zašto. Ne gajim veliku nadu da se neki ozbiljniji novac po tom pitanju može osigurati u budućnosti. No, sigurno je da će država svima isplatiti dugovanja po osnovi kapitalnih ulaganja prema natječajima iz prethodnog vremena. Kompenzacija i poticaji bit će isplaćeni, vjerujem, čim se osigura novac u riznici", poručio je Kučić, koji inače procjenjuje da dug prema ribarima iznosi 35 milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo