i - koliko? / Hoće li od prvog srpnja kupnja rabljenih automobila uistinu biti jeftinija?

'Vlada je izašla s novim prijedlogom no nitko ga nije vidio i ne zna se o čemu se točno radi'

30.5.2017.
19:00
VOYO logo

Ministar financija jučer je najavio da se ukida plaćanje prijepisa prilikom kupoprodaje rabljenih vozila. Međutim, ni drugi dan nakon najave, u poreznoj upravi nitko ne zna točno objasniti o čemu se točno radi, koliki će biti novi nameti?

Cijeli život je kupovao nove, no Marinko sada gleda samo rabljene automobile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li vas strah da ne kupujete mačka u vreći?

"Pa ne, auto bi dao na pregled kod svog mehaničara, ok ne može bit polovni kao novi, al to je rizik s kojim se morate pomirit", kaže nam Marinko Mileta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rizik kupcima ne smeta. Prošle je godine prodano 44 tisuće novih i 59 tisuće rabljenih. A ove godine 17 tisuća novih, 16 tisuća rabljenih – no to je samo zato jer su rentacar tvrtke masovno kupovale nove za sezonu, do kraja godine će ih rabljeni opet prestići. I bit će povoljniji – uvjerava resorni ministar.

"Prema kalkulacijama koje smo mi napravili obzirom da se ukidaju i neke druge pristojbe za građane bi trebalo značiti pojeftinjenje, a nikako poskupljenje", kaže ministar financija Zdravko Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No tih kalkulacija u poreznoj nemaju. 

"Vlada je izašla s novim prijedlogom no nitko ga nije vidio i ne zna se o čemu se točno radi", ističe Pero Klarić, trgovac rabljenim automobilima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zasad se jedino zna da će se svi nameti plaćati na jednom mjestu.

"Ako će se sve plaćati u policiji - da definitivno će biti sve jednostavnije, međutim ako će novi namet biti viši, heh", dodaje Klarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onda će najteže pasti onima s najmanjim budžetom za kupnju.

"I u tom svemu će nadrapat obični građani s automobilima starima 8,9,10 godina koji se najčešće i prepisuju kako to kažemo", kaže urednik automobilističkog magazina Kristijan Tićak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmjene stupaju na snagu 1. srpnja. Svi s nestrpljenjem iščekuju hoće li misteriozne najave pojeftinjenja prije izbora, u stvarnosti postati poskupljenje nakon izbora.

Oglasila se i Porezna uprava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukidanje posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila  

"S ciljem pojednostavljenja i pojeftinjenja porezne administracije za građane te smanjenja ukupnog poreznog opterećenja porezna reforma nastavlja se prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o posebnom porezu na motorna vozila (Narodne novine, br. 5/13, 108/13 - ispravak i 115/16) koji je objavljen na portalu e-Savjetovanje. 

Bitna izmjena navedenog Prijedloga Zakona je transformacija posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u upravnu pristojbu u nadležnosti Ministarstva unutarnjih poslova, što znači da se ne radi o novom nametu. Nadalje, intencija navedenog Prijedloga Zakona je da se pojednostavni i skrati administrativni postupak te smanje troškovi prilikom stjecanja rabljenih motornih vozila na način da stjecatelji istih sve radnje u svezi motornog vozila obave na jednom mjestu.  

Trenutno se analizira visina iznosa upravne pristojbe, prema kriterijima starosti vozila i snage motora vozila (izraženoj u kilovatima), koja bi se trebala naplaćivati prilikom registracije rabljenog motornog vozila na ime stjecatelja motornog vozila u policijskim postajama. Uvođenjem upravne pristojbe umjesto dosadašnjeg plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u pravilu bi za porezne obveznike trebalo značiti i pojeftinjenje. O svim detaljima javnost će biti pravovremeno informirana."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo