DRŽAVA MU MORA PLATITI 10.000 EURA: / Nakon drame sa susjedima, prisilno ga držali na psihijatriji u Vrapču

Image
Foto: Pixsell/Ilustracija

Europski sud za ljudska prava naložio Hrvatskoj da plati 10 tisuća eura muškarcu koji je zbog prijetnje prisilno držan u psihijatrijskoj bolnici Vrapče

15.1.2019.
19:59
Pixsell/Ilustracija
VOYO logo

38-godišnjeg D.Č. iz Vrbovca u ljeto 2013. godine policija je privela zbog prijetnji susjedima. Završio je u psihijatrijskoj bolnici Vrapče, gdje je mjesecima prisilno držan bez valjane zakonske procedure. Zbog toga je Europski sud za ljudska prava donio presudu kojom nalaže Hrvatskoj da 38-godišnjaku isplati 10 tisuća eura naknade nematerijalne štete i podmiri troškove postupka u iznosu od 173 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Prisilno ga smjestili u Vrapče

Nakon uhićenja, tužiteljstvo je tvrdilo da je muškarac prijetio u neubrojivom stanju, pa je početkom prosinca 2013. godine premješten u zatvorsku bolnicu u Zagrebu. DORH je mijenjao optužnicu tvrdeći da je prijetio jer pati od paranoidne shizofrenije, a sud zaključuje da treba ostati u pritvoru do pravomoćnosti presude (postala u ožujku 2014. godine), odredivši mu mu prisilni smještaj u Vrapču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo je proveo šest mjeseci, da bi potom psihijatrijska ustanova produljenje prisilnog smještaja na daljnjih godinu dana "u svrhu potpunog izlječenja". To je i uvaženo.

Pasivna obrana odvjetnika po službenoj dužnosti

U tom postupku, odvjetnik 38-godišnjaka, koji mu je bio po službenoj dužnosti, pasivno ga je zastupao. Pritom sudac koji je vodio postupak nije poduzeo "nikakve mjere kako bi osigurao učinkovito zastupanje tužiteljevih interesa", stoji u presudi Europskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U presudi se spominje i presuda iz veljače 2015. u slučaju gospođe M.S. koja je protiv svoje volje podvrgnuta nečovječnom i ponižavajućem postupanju. Naime, bila je neopravdano vezana za krevet 14 sati.

I u toj se presudi Europski sud osvrnuo se na odvjetnika po službenoj dužnosti koji je bio "pasivni promatrač", budući da nije kontraktirao podnositeljicu niti je učinkovito zastupao njezina prava i interese tijekom postupka. Domaći sud joj nije pojasnio prava, nije saslušana tijekom postupka i nije imala mogućnost prigovora mišljenju vještaka koji je preporučio prisilni smještaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo