Obnova zgrade na Prisavlju / Država će za obnovu popularne Kockice izdvojiti 31 milijun kuna: 'Poskupila je cijena materijala'

Umjesto planiranih 18,7 milijuna kuna, Ministarstvo prometa obnovu će platiti 66 posto skuplje

27.12.2018.
22:00
VOYO logo

Država kreće s obnovom popularne Kockice u kojoj je nekad bio smješten Centralni komitet. Ali obnovu zgrade na Prisavlju platit će 12 milijuna kuna više od planirane cijene.

Najjeftinija od tri ponude bila je 66 posto skuplja od onog što je Ministarstvo prometa koje je smješteno u njoj, tražilo. Ono što bi se moglo nazvati krivom procjenom danas opravdavaju rastom cijena radova u graditeljstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto planiranih 18,7 milijuna kuna obnova Kockice stajat će 31 milijun kuna.  Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture koje u Kockici i stanuje uvjeravaju da su odabrali najpovoljniju ponudu. Objašnjavaju da je vrijednost obnove zgrade procijenjena još prije četiri godine, a da se od tada pa do danas povećala i cijena rada i cijena građevinskog materijala.

U novom postupku javne nabave tvrtke koje su se u lipnju javile na natječaj ponudile su i nova, skuplja tehnička rješenja. A sve to, kažu iz ministarstva, donijelo je veće troškove. I bivši ministar, za vrijeme čijeg mandata je  procjena obnove napravljena, tvrdi isto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Poskupjeli su. Znam i neke natječaje druge koji su bili procijenjeni na desetak milijuna kuna pa su prve ponude bile na 18 milijuna kuna. Čak i kao oporbeni političar ja bi trebao tu nešto napadati, ali mislim da to ovdje nije slučaj", kazao je bivši ministar mora, prometa i infrastrukture, Siniša Hajdaš Dončić.

Zgrada na Prisavlju izgrađena je prije 50 godina, u vlasništvu je države i zaštićena je kao spomenik kulture što također povećava troškove njezine obnove. Iz ovih ureda vlaga bi trebala iseliti jer Kockica će dobiti novu toplinsku izolaciju, obnavljat će fasada i mijenjati prozori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je uopće sada u Hrvatskoj procjenjivati što je sada realno jer postoji problem u građevinskoj industriji. Veliki broj ljudi je otišao iz Hrvatske, a postoji i nešto što ja zovem skrivena inflacija u građevini. Realno je ono što tržište da", kazao je Hajdaš Dončić.

Da se krive procjene događaju i da je sektor u problemima, potvrđuje i sudska vještakinja za graditeljstvo, koja je na gradilištima provela 30 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da je poskupila cijena materijala to je evidentno, to prate i zavodi, ali tržištu radne snage su izuzetno veliki poremećaji. Ja vam mogu reći da u mom cijelom radnom vijeku nije bilo teže raditi nego sada", rekla je Marina Karanac, sudska vještakinja za graditeljstvo.

Osjetit će se to i ovdje. 12 milijuna kuna skuplji radovi na zgradi u kojoj uz Ministarstvo prometa, stanuje i Ministarstvo turizma trebali bi trajati deset mjeseci. Prve promjene vidjet će se početkom travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo