Država će plaćati stan i režije za devet ministara

Neslužbeno se doznaje da će Vlada uskoro svojim članovima omogućiti iste olakšice koje imaju i saborski zastupnici – da im država plaća stanarinu i režije.

13.2.2012.
10:50
VOYO logo

Zastupnicima se podmiruju stanarine u stanovima za službene potrebe, i to do 2.500 kuna mjesečno, te režije u visini 500 kuna, dok sva eventualna prekoračenja zastupnici plaćaju iz svojeg džepa. S druge strane, trenutačno ministri moraju za stanarinu mjesečno izdvajati pet kuna po kvadratnom metru zagrebačkog stana u kojem privremeno žive, a cjelokupne režije idu na njihov teret. Naime, na zastupnike se primjenjuje saborska Odluka o smještaju zastupnika iz ožujka 2005. godine, a za članove Vlade još je na snazi Odluka povjerenstva Vlade za upravljanje imovinom Republike Hrvatske iz listopada 2008. godine. "Nema nikakvog razloga da zastupnici budu u boljem položaju od ministara. Kao prvo, ministri su praktično svaki dan u Zagrebu, dok zastupnici u službenim stanovima borave samo kad se održavaju saborske sjednice. Osim toga, svaka čast zastupnicima, ali ministri imaju daleko teži i odgovorniji posao. To je neusporedivo. Stoga je nepravedno da si ministri, koji u Zagreb dolaze kako bi u Vladi obavljali posao važan za Hrvatsku, sami plaćaju stanove", objasnio je neimenovani sugovornik u Vladi za Novi list.

Za stan od 60-ak kvadrata izdvajali 300 kuna

Inače, u Vladi sada sjedi devet ministara koji ne žive u Zagrebu, a to su Branko Grčić, Slavko Linić, Ranko Ostojić, Arsen Bauk, Zlatko Komadina, Veljko Ostojić, Tihomir Jakovina, Ivan Vrdoljak i Željko Jovanović. Njih će Vlada osloboditi obveze plaćanja stanarina i režija, što će automatski pozitivno djelovati na njihov standard.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

List saznaje i da su se donedavni HDZ-ovi ministri bunili što su im troškovi boravka u Zagrebu veći nego zastupnicima, ali se nisu uspjeli izboriti za isti status. Za prosječan stan veličine šezdesetak kvadratnih metara morali su u stanarini participirati s 300 kuna, a tu još treba pribrojiti novac što su ga davali za struju, vodu i ostale komunalije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo