Milanović opet sazvao izvanrednu presicu: Neću smijeniti Sauchu

Pola sata nakon sjednice, na web stranicama Vlade objavljeno je da će premijer Zoran Milanović održati još jednu izvanrednu konferenciju za medije ovoga tjedna.

21.3.2013.
11:45
VOYO logo

Konferencija je sazvana zbog medijskih napisa o sklapanju ugovora iz državne plinske kompanije Plinacro s odvjetničkim društvom Gajski, Prka, Saucha i Partneri iz listopada prošle godine. Vrijedan je 150.000 kuna, a problematizirana je činjenica da u njemu radi supruga Tomislava Suche, predstojnika ureda premijera.

Milanović je istakao kako predstojnik Saucha nije imao nikakav utjecaj na sklapanje tog ugovora, do kojega je došlo na izričito traženje Nadzornog odbora Plinacroa i predsjednika mu Ive Družića. Do suradnje je došlo preko glavnog partnera u tvrtki, u kojoj je Ivana Saucha dioničarka u iznosu od 23 posto. Kako je NO-u zadatak nadzor Uprave, pod kojom radi i pravna služba, premijeru je logično da su zatražili vanjske pravne konzultante.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S Družićem se nije čuo jučer ni danas, kaže, "a zvali smo ga 20 puta"!

'Saucha nije znao za ugovore'

"Predstojnik ureda sinoć mi je na stol stavio ostavku. Neću je prihvatiti. Ona je dana da se ne šteti ugledu Vlade, ali ugled Vlade nije ničim načet niti dotaknut", rekao je premijer i nastavio: "Treba jasno podvući crtu i utvrditi neke kriterije koje mi još nemamo. Dobro je da se o tome piše. Dobro bi bilo provjeriti prethodne godine i vidjeti koji su odvjetnički uredi bili angažirani. Ta odvjetnička društva su imala astronomske ugovore o paušalima s državnim poduzećima, a partneri u tim društvima su danas ustavni suci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To odvjetničko društvo 98 posto svojih poslova radi u privatnom sektoru. To je njima marginalan posao", istakao je, među ostalim, Milanović. Napravio je razliku između spomenutog odvjetničkog ureda i onih koji "parazitiraju na javnim ustanovama".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je Tomislav Saucha, nastavio je, "po mom nalogu, tražio detaljan ispis oglašavanja Plinacra i Janafa! Ali mediji o tome ne pišu. Jer vole novac. Taj novac nije čist". Ustvrdio je kako uopće nema razloga da monopolisti oglašavaju u medijima. Osim toga, spomenuti ured brani nekoliko klijenata koji su u sporu s državom te pitao hoće li biti problema i u slučaju da pobijede ili se nagode, što je poželjno.

Kazao je i da ga slučaj podsjeća na onaj vezan za suprugu bivšeg britanskog premijera Tonyja Blaira, koja je kao odvjetnica nastupala u dosta sporova protiv britanske vlade, kao da ni sam nije znao za to, kao ni predstojnik njegova ureda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, on uopće nije znao za taj posao" izjavio je Milanović.

Novinarka ga je upozorila da je prema zakonskim propisima supruga Tomislava Sauche trebala zatražiti mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa te mu citirala članak Zakona o sprječavanju sukoba interesa koji to propisuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sudite! Ovo nije pitanje. Dajete pravnu analizu. Članak zakona nije kemijski spoj nego ljudske riječ", Milanovićev je odgovor. Tvrdi da se tek treba dokazati da je Ivana Saucha znala za jedan ovakav "minorni ugovor".

"Tako ja tumačim zakone, jer ih u krajnjoj liniji i pišem!", poručio je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali slučaj Zlatka Taritaša – nije u redu

Anke Mrak TaritašU Plinacru je nedavno zaposlen i suprug ministrice graditeljstva, HNS-ovke , pa je premijer upitan za komentar tog slučaja. Kaže da je saznao za to tek jučer, jer "nema doušnika u sustavu".

"Meni je to neprihvatljivo i ja sam s njom o tome razgovarao. Njena reakcija me ugodno iznenadila i pritom ne mislim da sam očekivao nešto drugo", kazao je Milanović, a onda kazao da ne poznaje njenog supruga Zlatka Taritaša, koji je građevinski inženjer. Da je natječaj namješten posumnjalo se zato što Plinacro ne planira ove godine nikakve građevinske projekte i zato što je natječaj bio proveden bez znanja članova uprave, osim predsjednika uprave, HNS-ovca Mladena Antunovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam znao ni da je u braku, nismo to komentirali. Nisam znao nikakve osobne podatke o njoj", kaže Milanović. Nije htio odgovoriti na pitanje hoće li Mrak Taritaš biti smijenjena i hoće li njen suprug dobiti otkaz.

Zaustavili nadzor Porezne uprave!?

Kazao je da su u Janafu ili Plinacrou zaustavljeni djelatnici Porezne uprave dok su pokušavali provesti proračunski nadzor. Nije htio reći novinarima o kojoj se od te dvije firme radi, već im je preporučio da objema pošalju upite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Namjerno to radim", kazao je.

Kokošinjac

Jedna je novinarka zatim primijetila da se u Janafu događa "kokošinjac" - SDP-ovci "drukaju" HNS-ovce medijima i obratno, premijer ne može doći do šefa NO-a... Zanimalo ju je kako to Vlada planira zaustaviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Baš kokošinjac! Može li neka druga statička formula?", kazao je Milanović. Istakao je da Plinacro stvara dobit, a to im je moguće jer su monopolisti. "Ne bih rekao da je to kokošinjac, ali da ima nepravilnosti - ima, i na njih upozoravam".

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo