ZAMRZNUO PA ODMRZNUO MANDAT / U Sabor se vraća HDZ-ovac s optužnicom: Vrh stranke očekuje da će podržavati Plenkovićevu većinu

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Barišić stavio je mandat u mirovanje u rujnu 2020. nakon što je protiv njega Ured europskog javnog tužitelja podignuo optužnicu za korupciju u aferi Janaf

11.7.2022.
15:51
Patrik Macek/Pixsell
VOYO logo

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u ponedjeljak je pozitivno odgovorilo na zahtjev HDZ-ovog Dražena Barišića da mu se odobri povratak u Hrvatski sabor, iz kojega odlazi njegova zamjena Mato Čičak, potvrdio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

MIP je tu odluku donio većinom glasova, protiv je bio Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Time je Barišić iskoristio svoje zastupničko pravo da jednom 'zamrzne' i 'odmrzne' mandat, rekao je predsjednik MIP-a koji je o Barišićevom zahtjevu odlučivao na elektroničkoj sjednici. Mandat je neotuđiv i Barišić na to ima pravo, istaknuo je Jankovics.

Image
ŠTO JE OPTUŽNICA ZA ZASTUPNIKA /

Dražen Barišić (HDZ) aktivirao saborski mandat: Europski tužitelji protiv njega su podigli optužnicu

Image
ŠTO JE OPTUŽNICA ZA ZASTUPNIKA /

Dražen Barišić (HDZ) aktivirao saborski mandat: Europski tužitelji protiv njega su podigli optužnicu

Protiv njega podignuta optužnica za korupciju u aferi Janaf

Barišić, bivši gradonačelnik Velike Gorice, stavio je mandat u mirovanje u rujnu 2020. nakon što je protiv njega Ured europskog javnog tužitelja podignuo optužnicu za korupciju u aferi Janaf te mu je određen pritvor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmrzavanje mandata Barišiću još mora potvrditi Sabor, a to će se najvjerojatnije dogoditi u petak. Na pitanje o povratku u saborske klupe Barišića, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić kazao je prošlog tjedna da on ima izvorni saborski mandat koji je dobio na izborima.

"Jedno vrijeme se povukao iz Sabora, a sada se odlučio vratiti, što je njegovo ustavno i zakonsko pravo, kao što su se do sada vratila i dva zastupnika SDP-a protiv kojih je podignuta optužnica, a i dalje sjede u Saboru", napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Aktivno će se uključiti u rad Sabora

Bačić očekuje da će se Barišić aktivno uključiti u rad Sabora i podržavati vladajuću većinu.

"Mislim da mu optužnica još nije potvrđena, a kao političar i demokrat poštujem ustavno načelo presumpcije nevinosti dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja, a na njemu je da odluči na koji način će djelovati", poručio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od samog Barišića nije se moglo doznati o razlozima povratka u Hrvatski sabor i hoće li ostati vjeran HDZ-u. Na poslanu poruku odgovorio je da ne može sada pričati.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo