ZAŠTO DRŽAVA SPAVA? / Drastično je pala proizvodnja gotovo svog voća u Hrvatskoj, a uvoz se povećava: 'Puno je problema'

Hrvatskoj je drastično pala proizvodnja gotovo svog voća

3.2.2023.
9:58
VOYO logo

Voće koje jedemo u Hrvatskoj već odavno ne dolazi s naših voćnjaka, a brojevi su iz godine u godinu sve gori. Manje je voća, a manje je i proizvođača.

"Kod mene u Turopolju bilo nas je 30-ak, ako ne i više. Sada sam tu ja i još nekoliko", rekao je za RTL Direkt Damir Lučić, agronom i proizvođač jabuka. Proizvodi ekološke jabuke, kruške i lubenice. Uživa u svom poslu, ali kaže da je teško naći radnike, a problem je i birokracija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Previše legislative, previše pravila, kao da su proizvođači nesposobni razmišljati. Da bi to čovjek radio, mora to voljeti, mora voljeti prirodu, voljeti proizvoditi hranu", dodao je Lučić.

Image
PRAVA ILI UMJETNA NESTAŠICA? /

Domaće vratine i plećke ćete teško naći, a uvozno je i trgovcima preskupo: Pogledajte cijene mljevenog mesa, svinjskog buta, odojka...

Image
PRAVA ILI UMJETNA NESTAŠICA? /

Domaće vratine i plećke ćete teško naći, a uvozno je i trgovcima preskupo: Pogledajte cijene mljevenog mesa, svinjskog buta, odojka...

Drastično pala proizvodnja gotovo svog voća

A da je posao sve teži potvrđuje i Zlatko Antonić, prodavač i proizvođač voća na tržnici u Zagrebu. Ponosan je na svoje nešpricane jabuke koje nisu kao sa slika, već kao iz prirode. Neke čak imaju i crve. Vjerni kupci stalno mu se vraćaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stariji znaju prepoznati kvalitetu, a mladi uglavnom više gledaju na izgled, da jabuka bude lijepa. A, sad, ukus - takav je kakav je", kazao je Antonić.

Nisu problem samo jabuke. U Hrvatskoj je drastično pala proizvodnja gotovo svog voća. Uz jabuke, koje su pale za 46 posto, proizvodnja višanja i trešanja pala je za 35 posto, breskvi i nektarina za 73 posto te šljiva za 67,5 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branimir Markota, predsjednik Hrvatske voćarske zajednice, rekao je da "voćarstvo kao vrlo intenzivna grana proizvodnje sve je manje zanimljiva ljudima što pokazuje činjenica da se voćnjaci, pogotovo ovi tradicionalnih sorta jabuka pa čak i mandarina, krče jer mladi se ljudi više ne odlučuju više baviti proizvodnjom", ispričao je.

Jeftinije uvoziti

Prošle godine uvezli smo voća za čak 240 milijuna eura, izvezli za svega 69 milijuna. Uz sunce i tlo, limun traži i vodu, a navodnjavanje nam je velika boljka. "Puno je problema, država nešto pokušava, ali bez dugoročnog plana nema. Može se (nešto) napraviti. Ali za to apsolutno treba konsenzus i dobra volja svih institucija, prvenstveno Ministarstva poljoprivrede", kaže Markota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, nije sve tako crno. Mali proizvođači stvorili su zadrugu proizvođača koja im pomaže u svim aspektima poslovanja; od skladištenja do plasmana i EU fondova. Lučić je rekao da se "proizvođači mogu više fokusirati na samu proizvodnju jer netko drugi, neka organizacija, brine o onim stvarima o kojima bi inače morao on sam".

Nestašice i inflacija, nakon pandemije i rata, promijenile su pogled mnogih država na važnost vlastite proizvodnje. U Hrvatskoj to nije slučaj. Uvoz se povećava, a država i dalje spava. Na uvozu se ipak bolje zarađuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo