DRAMATIČNO UPOZORENJE SOA-e: / U Hrvatskoj među mladima buja četnički pokret, a raste i ekstremizam navijača!

Image

Sigurnosno-obavještajna agencija objavila je svoje najnovije godišnje izvješće u kojem su istaknute dobro organizirane ekstremističke grupe, ali i pojedinci unutar glavnih navijačkih skupina.

26.6.2016.
19:47
VOYO logo
Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijelova pojedinih navijačkih skupina prisutni su godinama, a narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njen međunarodni ugled, napominje se u izvješću, u kojem se analizira i desni ekstremizam u RH, posebno djelovanje pripadnika hrvatskih ogranaka neonacističkih i drugih sličnih organizacija.

"Pojedinci ekstremne desne ideološke orijentacije se međusobno povezuju, a nastoje uspostaviti kontakte s istomišljenicima u državama EU-a. Zbog malobrojnosti neonacističke scene u RH, njihov potencijal ugrožavanja sigurnosne situacije je vrlo malen", objavila je SOA, a prenosi Dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lijevi ekstremizam nije nasilan

S područja lijevog ekstremizma, domaće radikalne anarhističke skupine u kontaktu su s inozemnim anarho-terorističkim pojedincima i skupinama. Aktivizam ovih osoba zasad je nenasilan i uglavnom se sastoji od okupljanja i komunikacije s istomišljenicima.

"Posljedice ratnih trauma i neriješenih međunacionalnih odnosa mogu biti plodno tlo za jačanje ekstremizma", navodi se u izvješću, u kojem se primjećuje kako su i dalje aktivne organizacije i pristaše četničkih pokreta u državama okruženja. Pri tome postoje i kontakti prema istomišljenicima u RH te prema ostalim organizacijama i pojedincima s velikosrpskih ideoloških polazišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ono što zabrinjava jest da je iskazivanje velikosrpskog i četničkog ekstremizma na području RH sve više zamjećivano i među mlađom populacijom. Uz navedeno, pristaše četničkih pokreta zastupaju izrazito anti-NATO-ovske stavove.

Image

Iako je razina terorističke prijetnje s islamističkih polazišta iz same RH niska, razina terorističke prijetnje se povećala za cijelu Europu pa tako i za Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ljeto 2015. i RH je bila meta terorističkog čina jer je u Egiptu otet hrvatski državljanin Tomislav Salopek. SOA, navodi se u izvješću, i dalje radi na slučaju Tomislava Salopeka, posebno kako bi se utvrdile okolnosti i počinitelji otmice te točno utvrdila njegova sudbina.

Zabilježen povratak džihadista

Tijekom 2015. izvršeni su teroristički napadi i u BiH (napad na policijsku postaju u Zvorniku u travnju i napad na pripadnike vojske BiH u Sarajevu u studenome). Broj pristaša radikalnog tumačenja islama u RH je mali, nekoliko desetaka osoba, a većina njih nisu pobornici terorističkih metoda djelovanja, navodi se u izvješću SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radikalizacija u Hrvatskoj, tvrde, nije poprimila šire razmjere, među ostalim i zbog vrlo dobrog ugleda, položaja i integriranosti islamske zajednice u hrvatskom društvu. Međutim, postojanje radikalnih islamističkih enklava u susjednim državama, kao i odlasci džihadista podrijetlom iz tih država koji se bore u sirijskom i iračkom sukobu na strani ISIS-a i dalje zabrinjavaju.

Bilježi se i povratak džihadista u matične države nakon ratnih iskustava. Iako u RH trenutačno nema povratnika iz Sirije i Iraka, povratak džihadista u susjedne države mijenja sigurnosnu situaciju, neizravno utječući i na RH. Na područje jugoistočnog susjedstva RH vratilo se oko 300 džihadista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Trenutačno je na području pod kontrolom ISIS-a šestero osoba s državljanstvom RH, dok se jedna osoba vratila u državu u kojoj je ranije živjela. Većina njih, uz hrvatsko, ima državljanstvo i drugih država. Zajedničko im je to da su prije radikalizacije odselili iz RH ili nisu ni živjeli u njoj. Proces radikalizacije odvijao se u inozemstvu, odakle su i otišli na teritorij pod kontrolom ISIS-a.

Nema izravne prijetnje

Za sada nema izravne prijetnje sigurnosti RH od džihadista u Siriji ili povratnika, međutim ne može se isključiti prijetnja tzv. vukova samotnjaka. To su osobe koje su spremne samoinicijativno i samostalno izvršiti teroristički napad, bez potpore terorističke organizacije, a koje je vrlo teško otkriti, stoji u izvješću SOA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od sigurnosnih izazova s kojim je suočena RH je i tranzit osoba, stranih državljana, za koje postoje indicije da podupiru terorističke aktivnosti preko hrvatskog teritorija. Ovo je posebno izraženo u kontekstu migracijskog vala preko RH.

Od početka migracijske krize postojale su indicije da bi se ona mogla koristiti za prebacivanje terorista u Europu, što se potvrdilo kada je utvrđeno da su pojedini počinitelji terorističkog napada u Parizu iz studenoga 2015. godine tranzitirali i preko Hrvatske u sklopu migracijskog vala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo