Što donosi politički tjedan / Drama u Vladi: Plenković jest zadržao poziciju, ali Stier maše ostavkom

Premijer Plenković zadržao je poziciju moći, ali i ostao bez osobe koja mu je pomogla u osvajanju kako pozicije u HDZ-u tako i prevlasti na Markovu trgu. Davor Ivo Stier dvoji o daljnjem sudjelovanju u Vladi

11.6.2017.
18:45
VOYO logo

Davor Ivo Stier sutra će razjasniti ostaje li ili odlazi iz Vlade čiji je potpredsjednik i ministar. Nezadovoljan je savezom koji je njegov HDZ sklopio s lijevoliberalnim HNS-om. Analitičari objašnjavaju -  stavovi donedavno bliskih Stiera i premijera Plenkovića oko budućnosti HDZ-a poprilično se razlikuju.

"Plenković vodi projekt odlaska prema centru, dakle da se HDZ postavi kao prava pučka europska stranka u centru, bez nekog ekstrema, da ostavlja taj prostor na krajnjoj desnici kome god hoće. To je u ovom trenutku Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i svi oni koji će njih pratiti, a da onda HDZ onda bude u mogućnosti uvijek imat nekog koalicijskog partnera kao što je to u ovom trenutku HNS", objašnjava Krešimir Macan, politički analitičar. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojica bivših europarlamentaraca zajedno su ljetos osvojili vlast u HDZ-u, a potom i u državi. Prvi put se Stier Plenkoviću na neki način javno usprotivio izrazivši žaljenje zbog raskida s MOST-om. Istaknuo je želju za novim izborima, a ne preslagivanjam Vlade. 

"Ja sam iznio svoje viđenje, smatram da bi u takvoj situaciji najbolje bilo ići na nove izbore", kazao je Davor Ivo Stier 16. svibnja 2017.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dogodio se savez HDZ-a I HNS-a, a u pregovorima koji su tome prethodili Stier nije ni sudjelovao, baš kao ni u kampanji za lokalne izbore. Dok je on službeno boravio u New Yorku, Plenković i Štromar rame uz rame slavili su potencijal nove Vlade.  

"Da će ona krenuti raditi sve ono što se nije stiglo i moglo posebno zadnje dvije godine iz razloga jer nije stabilnosti. Stabilnost Vlade garantira i stabilnost društva", izjavio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva 9. lipnja 2017. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako se pokazalo, ne i stabilnost njihovih dviju stranaka.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo