Odvući će ga u Split / VIDEO Trajekt s oko 350 ljudi pluta na pučini prema Kornatima, počinje višesatno spašavanje

Na brodu je 250 putnika, 50 vozila i 92 člana posade, no nema panike

9.5.2019.
14:54
VOYO logo

Brod Aurelia talijanskog brodara SNAV koji plovi na liniji Ancona-Split pokvario se kraj Žirja. Trajekt je isplovio sinoć oko 20.30 iz Ancone i trebao je jutros oko sedam sati uploviti u Split. No, tijekom noći ostao je bez pogona.

Na brodu je oko 250 putnika, 50 vozila i 92 člana posade, no među putnicima nema panike. Nema ni ozlijeđenih. ​Nešto prije podneva iz pozadarske Gaženice poslan je tegljač Polux. On će Aureliju dotegliti u Split, a za to će mu trebati nekoliko sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Kada Aurelia doplovi u Split, za sigurni uplov u luku remorkeru će pomoći tegljači Brodospasa da se mirno veže u luci.

Prema informacijama koje su Hini dale profesorice dviju splitskih srednjih škola, koje su u Italiji radile na projektu, trenutačno stanje na brodu je dobro. More se malo smirilo i ne puše tako jako jugo pa više ne ljulja brod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tegljenje do Splita trajat će oko 12 sati

"Nema više mrtvog mora, još nas malo valja, ali ne onako jako kao prije. Putnici su dobro, uključili smo glazbu, Talijani plešu, dobili smo ručak, a vjerojatno ćemo i večeru. Očekujemo remorker oko 15 sati i kazali su nam da će tegljenje do Splita trajati otprilike 12 sati. Izgleda da ćemo produljiti naše putovanje", kazale su splitske profesorice.

Rečeno im je da će dosta vremena izgubiti dok zakače brod te da bi, krenu li s tegljenjem oko 15 sati, u Split mogli stići oko 3 ili 4 ujutro, i to na vez broj 19. Otkrile su kako osim jedne talijanske putnice koja se onesvijestila od ljuljanja broda nije bilo drugih zdravstvenih problema među putnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospođu koja se onesvijestila podigao je član posade i na rukama ju odnio u kabinu, tvrde.

Na brodu 50 splitskih liječnika

"Srećom, s nama na brodu je 50 splitskih liječnika svih specijalizacija koji se vraćaju sa simpozija na Siciliji. Sve je pod kontrolom. Bebice, a najmlađoj je dva mjeseca, su nam isto dobro, i to je najbitnije. Jedan brod kontejner koji je bio blizu nas, Maira, promijenio je rutu i prati nas, pomaže nam. Osjećamo se sigurno, čak je i malo sunca izišlo", kazale su Hini splitske profesorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANA VIJEST

"Počelo je jako valjati, oko 5 smo se svi probudili. Nitko nas ništa nije obavijestio, onda kad smo vidjeli da se brod ne miče, rekli su nam da je havarija motora, da će se brzo riješiti. Informacije cure jako rijetko, nikakve obavijesti nemamo, ne znamo što se događa", rekla je za Slobodnu Dalmaciju jedna od putnica s Aurelije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sad smo u blizini Kornata. Dosta nas valja, evo ja sam upravo popila tabletu protiv mučnine, jugo je veliko. Putnici su po salonima, nema nikakve panike, najveći je problem što nikakve službene informacije ne dobivamo pa kolaju razne neprovjerene teorije. Nadamo se samo da će se sve brzo riješiti", dodala je.

FNC17
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo