DRAGO PRGOMET: / 'Ovo što je napravio HDZ ući će u anale političke gluposti'

Image
Foto: Screenshot N1

Drago Prgomet komentirao je u emisiji Novi dan N1 televizije posljednje događaje na političkoj sceni i rekao da to nije ništa neočekivano.

21.6.2016.
9:32
Screenshot N1
VOYO logo

"U HDZ-u se vjerovalo da se može presložiti vlada, ali je postalo jasno da je HDZ ušao u politički suicidalnu vladu. Ovo će ući u anale političke gluposti. Jedini mogući ishod bio je onaj koji je završio samoraspuštanjem Sabora", rekao je Prgomet.

Na pitanje na čemu se temeljila odluka ili vjera o preslagivanju nove vladajuće većine Prgomet je rekao: "To bi bilo dobro pitanje za one koji su planirali stvoriti novu parlamentarnu većinu i vladu, na kojim uporištima, jer nije bilo realno. Mi smo ponavljali cijelo vrijeme da je Vlada neuspješna i da ćemo glasati za opoziv, kao i za samoraspuštanje i opoziv Tomislava Karamarka. Nismo vidjeli šansu da pregovori uspiju. Rekli smo da su izbori najpošteniji način da građani na kraju odluče. Ja sam obavio jedan razgovor s Karamarkom, mi smo stranka dijaloga pa smo otvoreni za razgovore, iz želje da se stabiliizira politička situacija, naš je stav bio ili novi izbori ili ozbiljna promjena politike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SVAĐA U EMISIJI UŽIVO: Šef HSS-a: ‘Nemojte opet ići javnom bilježniku’; Poznati Mostovac: ‘Već trgujete s lijevima’

'Nije bilo govora o pozicijama na sastanku'

Rekao je i da je taj sastanak održan prije nekih mjesec dana, dodajući da nije bilo govora o pozicijama. "Cijelo vrijeme smo inzistirali na novim izborima i da vlada podnese ostavku", rekao je. Prgomet je rekao da na njega nije bilo posrednih i neposrednih pritisaka. "Dobro znate mene, moj politički put, pritisci nisu dobar način za raditi sa mnom. Nisam nikad bio spreman politički trgovati", rekao je Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na konstatciju da je 27. 2. 2015. dao ostavku u HDZ-u odgovorio je na pitanje što se tada događalo i je li tada bio jasan put kojim ide HDZ i kako je na tu ostavku reagiralo vodstvo.

"Nije meni bilo jasno taj dan, meni je bilo jasno dvije godine prije toga. Očekivao sam da će Karamarko promijeniti retoriku koju je koristio u unutarstranačkim izborima, međutim, ona je nastavljena. Ja sam u nekoliko navrata upozoravao da takvo ponašanje može dovesti do nemogućeg - da HDZ izgubi izbore. Nažalost, to se dogodilo. Na mojim su prijedlozima mnogi gradili političku karijeru. Sve ono na što sam upozoravao, a to je bila retorika pokušaja uvođenja tzv. neliberalne demokracije. S odlaskom Karamarka odlazi i jedan vid takve politike, što je za Hrvatsku svakako dobro", poručio je Prgomet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MILOŠEVIĆ: ‘U HDZ-u definitivno očekujemo Karamarkovu ostavku!’

Prgomet: Ništa nije isključeno nakon izbora

Na pitanje nema li HDZ puno veći problem i kontataciju da je jedino Andrej Plenković imao istup koji nije dobro prihvaćen, a prema rezultatima anketa ministar Zlatko Hasanbegović ima najveći broj glasova, Prgomet je rekao: "Nemojte zanemariti da je dobrim dijelom mijenjan sastav tijela stranke, pa u konačnici delegata, na Saboru stranke. Sve je to rađeno pod palicom još uvijek aktualnog predsjednika, na programu i retorici koju je on koristio. Ja i dalje vjerujem da to nije taj HDZ. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se Hasanbegović snašao u političkim vodama da se pojavio prije nego što je postao ministar. Ono što je svakako potrebno, i mislim da je Plenković to sinoć suvislo prezentirao, da je HDZ-u potreban otklon od ovakve politike i kadrova koji su je provodili, HDZ mora postati ono što je vrlo važno za Hrvatsku. U HDZ i SDP su kao stabilne stranke važne za održavanje stabilnosti u Republici Hrvatskoj".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje očekuje li tu bitnu promjenu i zaokret HDZ-a i može li HDZ dobiti dovoljan broj glasova na novim izborima i opet biti ti koji će formirati buduću vladajuću većinu kaže da to nije isključeno.

"To nije isključeno, ukoliko se ovaj proces završi izborom novog čovjeka na čelo stranke, očigledno je to u ovom trenu Plenković, ne vidim da bi netko mogao ozbiljnije konkurirati, ako je netko mislio da će dobiti izbore u devetom mjesecu, dobro će se morati oznojiti da bi to i postigao. Tri su stvari, izbor čelnog čovjeka, izbor suradnika i promjena retorike, promjena načina ponašanja HDZ-a kako prema koalicijskim partnerima tako i prema izazovima u društvu. Ideologija je bitna, ali ne može biti najbitnija", napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče Plenkovića, kaže da će on kao i svi drugi predsjednici imati problema u stranci. "Otpora će biti, to je realno za očekivati, ali HDZ nema izbora. HDZ može birati ili će doista nestati s političke scene ili se u relativno kratkom vremenu vratiti. Ima sve preduvjete da opet bude jedna od dvije glavne političke stranke", dodao je.

DAVOR IVO STIER: ‘HDZ s Andrejem Plenkovićem na čelu može pobijediti na izborima u rujnu i dobiti premijera’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo