sporna privatizacija 'energopetrola' / Dragičević za RTL o istrazi u BiH: 'Svašta se kuha, ne znam je li to politički, ali taj ugovor sigurno nije štetan'

Sarajevsko tužiteljstvo bivšeg šefa Ine tereti za sklapanje štetnog ugovora

1.9.2016.
12:25
VOYO logo

Bivši predsjednik uprave Ine Tomislav Dragičević komentirao je za RTL zahtjev za ispitivanjem koje je  Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu uputilo hrvatskom pravosuđu.

"Ovo što sam vidio u novinama poziva se na ugovor star deset godina. Taj ugovor sigurno nije štetan, ni za jednu stranu. Dapače, mislim da je to bila 'win-win' situacija, i za jednu i za drugu stranu, i da je pošten, fer i korektan. A to što se sad netko sjetio da nešto nije u redu, to će se sve morati razjasniti na razgovorima koji se budu službeno vodili", kaže Dragičević i dodaje kako se trenutno "svašta kuha". 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Je li to politički, ili nekom nešto drugo ne odgovara, ja to ne mogu komentirati... Ali kada se to radilo, dali smo najbolju ponudu, najbolju varijantu, ugovor su radile stručne ekipe. Po meni, to je jedan od najkorektnijih ugovora koje je BiH ikad potpisala. To će si oni sami morati bolje pogledati", kaže Dragičević.

"Možda ima nešto zaštitnih klauzura da bi se moglo Inu kasnije zaštiti od eventualnih postepenih pokusnih manipulacija, ali mora se to pojasniti kada se bude razgovaral", dodao je bivši predsjednik uprave Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dragičević kaže i kako ga zasad nitko nije kontaktirao te da on ne zna kakav je tada bio Zakon o privatizaciji u BiH niti zna što je tada bilo protuzakonito.

Dragičević i Hernadi pod istragom zbog privatizacije "Energopetrola"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bivši predsjednici uprave INA-e Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su županijskog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije tvrtke "Energopetrol", potvrdila je u četvrtak Hini glasnogovornica tužiteljstva Azra Bavčić.

"Dragićević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika", kazala je Bavčić, dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

Skupina bivših dioničara "Energopetrola" još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobivenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te tvtrtke osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema tom ugovoru konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 76 milijuna eura) u "Energopetrol". Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu "Energopetrola" i podigli kredit od 55 milijuna KM (28 milijuna eura ), a u 2010. su uzeli novih 95 milijuna KM (48,5 milijuna eura) kredita.

Kaznena se prijava odnosila na članove Upravnog i Nadzornog odbora "Energopetrola" imenovanih nakon što je konzorcij INA-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom tvrtkom, no u njoj nisu bila imena Dragičevića i Hernadija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog sporne privatizacije "Energopetrola" pred Općinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora Energopetrola" prije privatizacije Namika Bušatlića. Tereti ih se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.

To je suđenje u tijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konzorcij INA-MOL u srpnju je od vlade FBiH kupio dodatni vlasnički paket "Energopetrola" pa sada posjeduje 67 posto dionica te tvrtke.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo