'Dragi sugrađani, Hrvatine postaju problem'

Ovo podgrijavanje nacionalizma na HTV-u svako malo postane gadljivo.

2.3.2011.
14:18
VOYO logo

Super, to nam je razina argumenata. Nažalost, HDZ nije jedini koji se na njoj zadržava. Nakon grozomornih scena iz Radićeve ulice, javna je televizija možda trebala svim sukobljenim stranama – bili oni huligani, branitelji ili policajci, političari ili naklonjeni im intelektualci – odrediti da za domaću zadaću pogledaju film MržnjaMathieua Kassovitza ili, još bolje, Šišanje Stevana Filipovića.

Da čujemo, recimo, Dijanu Čuljak Šelebaj i taj zabrinuti glas: "Dragi sugrađani, Hrvatine postaju problem. Pogledajmo što se događa s djecom koja se odaju nacionalizmu i tučnjavama u drugim državama."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak, huligani iz Radićeve nisu ni fejsbukovci, ni tviteraši, čak ni huligani, nego klinci. Neki su od njih pijani i loše odgojeni klinci, ali svejedno su klinci, i to naši. Štoviše, dok bacaju kamenje na policiju, pozivaju se na hrvatstvo. Jesu li za njihove incidente krive nesređene im obitelji ili nesređene glave zbog kojih su u jednom trenutku svojevoljno pristupili toru ne baš pametne nakupine pokretane na pogon fizičke sile, (zasad) hladnog oružja i testosterona, nikoga ne zanima.

Oni su "navijači", veličaju pobjedu svoje i poraz neke suparničke momčadi, po svemu slične skupine sportaša, i vazda im se gine za nešto, pa makar za tučnjavu samu. Kad smo čuli da je horda sociologa i psihologa upala u Agram Crew i vršila represiju razgovorom? Nikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikome neće pasti na pamet da vide zašto oni to rade, najlakše ih je jače pendrečit, pa će sutra, kad opet dođe njihov trenutak, biti mrvicu spremniji bacati cigle i vikati "Cigani, Cigani", jer, naravno, Hrvati su, za njih, bolji od Cigana pa se to koristi kao uvreda. Naše društvo, nažalost, prečesto pohvaljuje razmetanje pretjeranim (i uvijek pomalo bezrazložnom) lokalpatriotizmom, ne zagledanje u vlastite mane ili osjećaj superiornosti nad nekom drugom nacijom ili klubom. Ako znamo da se fašizam pojavljuje u brojnim formama i nijansama, nije teško postaviti dijagnozu i označiti što pogoršava bolest.

Oops, I did it again, reklamirao sam HDZ

Počnimo od nacionalnih junaka sportaša. Nisu oni uspješni i dobro plaćeni jer puno više od ostalih koriste glavu, čine čuda za tehnologiju, civilizaciju i ostale gluposti. Plaćamo ih jer ginu na nogometnom terenu za Hrvatsku. Kad brzo trče i ne propituju stvari, onda su najbolji. Dajemo im novac javnih poduzeća i lokalnih samouprava za doprinos koji nitko nije ni pokušao izmjeriti. Gradimo im arene. A onda im se omakne, pa se slikaju u kampanjama HDZ-a ili Milana Bandića. Oops, pardon. A branitelji? To je tek sljepilo na vlastite mane. Petar Janjić Tromblon ispalio je kako su neprijatelji branitelja jugokomunisti i nekakvi Srbi koji mu sude, a branitelji su prolijevali krv da bi svake četiri godine mogli birati tko će ih voditi. Nakon psovki i nabrijavanja, konačno, ispod glasa procijedi: "Izgleda da nismo dobro birali." Ma nemoj. Ništa od poruke koja bi nakon toga, recimo, bila: "Oprostite što je dio nas, svjesno ili nesvjesno, u zadnjih 20 godina svoje traume iz Domovinskog rata krivo usmjerio i podržao Hrvatine koje su pljačkale." Ne bi se sjetili reći: "Govore da među nama postoji bar 150.000 lažnjaka koji su se preko maćehe Jadranke Kosor ubacili u Registar branitelja!" Ili: "Umjesto da smo otvarali kasina u prostorijama besplatno dobivenim od lokalnih vlasti, trebali smo se baviti nalaženjem onog tko krade novac ubran porezom i dijeli ga ljudima koji ga ne zaslužuju!" Nitko nije rekao: "Stop ponižavanju, objavite Registar branitelja!" Nitko s tog skupa nije poručio: "Treba kazniti Hrvate koji su ubijali civile jer to je pogrešno i nagrađeno stanovima i kućama iz kojih su Srbi potjerani!" Ne, svi smo čisti kao suza, zato nam je danas tako dobro. Radije bi pustili Merčepa kući. Ivan Vekić je heroj. Željko Sačić je magistar prava, a ne može napisati jedan govor bez milijardu pravopisnog pogrešaka. Marko Perković Thompson je super, a uzeo je novac da ne smeta HDZ-ovoj kampanji. Hvala Marku s Markova trga. Velimir Bujanec kao glasnogovornik dobronamjernog skupa? Ne, hvala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlast i policija, mito i korupcija

Spomenuti film Šišanje je i priča o policiji koja uzima novac od kriminalaca. Policajci-kornjače to mogu povezati sa skandiranjem: "Koga to čuvate?" Ali, možda je važnije da to čuju oliveri grbići, tomislavi karamarci i ostali koji čuvaju gradilište Tome Horvatinčića. Tamo su uhitili 150 ljudi, a ovdje jedva 60? To je hrvatski MUP koji čuva vašu imovinu i glave.

Pa onda političari. Neprestano lažu da bolje ne može i da se drugačije ne umije. Nikome od njih ne pada na pamet da državu prestanu gledati kao na sveto tlo, dano od Boga i natopljeno herojskom krvlju. A tlo je toliko kontaminirano da na njemu ne može uroditi nijedna pametna ideja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa nije država nekakva organizacijska cjelina za koju nije bitno kako se zove, nego kako funkcionira! Bože sačuvaj! Pa nije digitalizacija ulaganje u širokopojasni internet, ni informatizacija uprave! Estonci su valjda glupi i gori od nas. Digitalizacija je u nas ulaganje u digitalnu hrvatsku televiziju (iliti sjedi drvo na drvo i slušaj što ti kaže tvoja obilato sponzorirana TV).

Što će nam glupi porez na imovinu? To nam ne treba. Treba nam godinu dana i 10 milijuna kuna da od Ministarstva financija uzmemo listu plaća kako bismo znali koliko ljudi radi za državu. Ne može se hrvatsko gospodarstvo srediti ako imalo zanemarimo interese junaka privrede iz Hrvatske (!) udruge poslodavaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čisti hrvatski mozak

A inteligencija? Horde liječnika i znanstvenika sa stručne razine klimaju glavom na taj mutirani fašizam. Bravo za naše udžbenike povijesti, bravo za ušutkavanje onih koji ne misle kao Danica Ramljak. Vrlo progresivna dama, bolja od nuklearnog fizičara Saše Blagusa, koji kaže da ne želi da um kržlja samo zato što trenutačno ne donosi novac. Tako hrvatska pamet ne razmišlja.

'Dobar' i 'loš' nacionalizam

Hrvati će uvijek reći da su Srbi veći nacionalisti jer su upotrijebili vojsku da ostvare velikosrpsku težnju. Bolji smo od njih, oni su fašisti. A Herceg-Bosna? Nikad čuo za to. Nikome ne pada na pamet da se razlika između hrvatskog i srpskog nacionalizma mjeri kao razlika između HDZ-ove i SDP-ove ljubavi prema korupciji i kriminalu: uspjehom. HDZ-ova ljubav prema pljački i srpski nacionalizam su u zadnjih 20 godina samo imali jače institucionalno oružje od svojih suparnika dok su se bavili svojim sportovima. Kad ovi prosvjedi stanu i kad se konačno raspišu izbori, ali i prije toga, Hrvati bi se trebali malo ostaviti uloge žrtve, koju će sutra možda gaziti Zoka umjesto Jace, i pomno razmisliti kome će dati glas. Još jedna zadaća. Neka svi 334.378 puta napišu: "SDP i HDZ nisu jedine stranke" ili "Ako netko kaže da mu srce kuca samo za Hrvatsku, možda laže".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto srca, birači bi za promjenu mogli uključiti mozak. Pa neće im od toga krv junačka isteći.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike