Dragi čitatelji, pa nećemo valjda zbog vas odbiti EU!

Čitatelji net.hr-a izgleda nisu nasjeli na Vladin agitprop i putem ankete provedene na našem portalu pristojnom većinom poručili: džaba vam novci, moji sinovci, džaba vam bilo dobre volje.

17.1.2012.
9:56
VOYO logo

Koliko su građani Hrvatske za Europsku uniju? To više nitko ne zna. Ankete agencija za istraživanje javnog mnijenja uvijek pokazuju da je više onih koji će se na referendumu u nedjelju izjasniti pozitivno, iako njihov broj nije puno veći od broja euroskeptika.

Ankete i ispitivanja koje se provode među javnim osobama, dakle onima koje stavove iznose pod imenom i prezimenom, uredno pokazuju da je daleko više eurofila nego eurofoba, i to u daleko većem omjeru nego u slučaju anonimnih anketa koje se provode među građanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanja publike medija

S druge strane, pojedina medijska istraživanja, koja se ne koriste naročito znanstvenom metodologijom, a nemaju niti stroge kriterije za određivanje reprezentativnog uzorka nacije, pokazuju da je raspoloženje Hrvata prema Europskoj uniji daleko drugačije nego se može pomisliti na osnovi prvoga dojma.

Radio Sljeme je tako došlo do zapanjujućeg podatka o broju euroskeptika putem telefonske ankete – bilo ih je 90 posto. No, puno drugačiji rezultat nije ni u anketi našeg portala, koja također ne daje nikakve šanse podršci EU na nedjeljnom referendumu. Naime, čak 70 posto od gotovo 15 tisuća naših čitatelja kazalo je da će na referendumu glasati protiv!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je krenulo po zlu?

Kada bi se rezultati ankete potvrdili u nedjelju, to bi vjerojatno značilo da je Vladina politika "guranja" Hrvatske u EU prije sređivanja biračkih popisa, kvalitetne javne rasprave ili putem videospotova koji vrijeđaju inteligenciju, umjesto da uravnoteženo govore o činjenicama, doživjela strašan fijasko. Ili se strah od Europske unije može pripisati strahu od toga da i nas "dohvati" njihov način rješavanja financijske krize, koji kreditna agencija S&P's naziva "samouništavajućom"?

Bilo kako bilo, uvriježeno je i mišljenje da će euroskeptici apstinirati. Mogu li apstinirati u dovoljnom broju da referendum prođe pozitivnim rezultatom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva ova pitanja nam nagovještaju vrlo zanimljivu nedjelju.

specijal-201012070191004-EU - ZA i PROTIV

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo